Češi se do ciziny moc nestěhují. Loni to bylo 31 tisíc lidí, přiliv cizinců byl ještě menší

Češi se do ciziny moc nestěhují. Loni to bylo 31 tisíc lidí, přiliv cizinců byl ještě menší Zdroj: Profimedia.cz

2
Fotogalerie

Rozpadne se EU? Podle kompetentních nejspíš ano...

Švédský premiér nahlas vyslovil, co si mnozí nejen politici, ale i občané myslí už dávno. Pokud Unie do jara nezvládne imigrační vlnu, tak se rozpadne. Zdá se, že politická korektnost začíná pomalu ustupovat pravdě.

Švédský premiér Stefan Löfven pronesl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu slova, která by člověk čekal spíše od nějakého nočníčkáře než od premiéra tak tradičně proimigrační země, jako je Švédsko.

Podle jeho názoru se Evropská unie rozpadne, pokud do jara — do března — nevymyslí účinné řešení migrační vlny. Nejvyšší muž Unie, předseda Evropské rady Donald Tusk, pak prohlásil, že když se nenajde do jara řešení migrační vlny, rozpadne se alespoň Schengen. Ještě před pár měsíci by byly podobné výroky představitelné v ústech Martina Konvičky. Nyní je říká šéf EU i šéf nejprouprchličtější země Evropy.

Co to znamená? Informace má dvě stránky, rub a líc. Jejím nesporným rubem je, že brzy skončí Schengen — a já při tom budu brečet — a možná skončí i samotná Unie a pak budeme brečet všichni.

Nejen v Česku, v celé Evropě. Představa, že by se Evropa zmohla v tak šibeničním termínu, jako jsou dva měsíce, na efektivní ukončení imigrační vlny, je zcela nerealistická. Poté, co předvedla Unie ve věci migrace v minulém roce, je představa rychlého efektivního řešení skoro dětinská.

Lícem událostí je, že evropští politici přestávají lhát. Že už problém postoupil tak daleko, že i těm nejproimigračnějším Hujerům dochází, že je lidem potřeba začít říkat o imigrační vlně pravdu. Totiž že je to největší evropský malér od druhé světové války a že jsme jej nechali tak rozjet, že už se s ním asi nedá nic dělat a naše společnost projde díky imigrační vlně hlubokým systémovým kolapsem. Rozpad Schengenu a EU budou prvními příznaky.