Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ČTK/AP

Merkelová: Neberte Arabům jejich němectví!

Novoroční projev paní kancléřky ukázal, že sluníčkoví politici ztratili poslední zbytky zdravého rozumu a jsou úplně mimo. Takovou blbost, jako Merkelová vypustila, by si člověk nevymyslel.

Situace kolem migrační krize stále více ukazuje, že si s ní nebudeme schopní poradit. Po Evropě se toulá nejméně jeden a půl milionu registrovaných i neregistrovaných imigrantů z naší kultuře antagonistického sociokulturního prostředí, o kterých nevíme vůbec nic. Z čehož - ani člověk nemusí být expert tajných služeb - zjevně nemůže vzejít nic dobrého. Potvrzuje to navíc, kromě zdravého rozumu, i instituce nadevše povolaná - německá rozvědka. Deník Welt am Sonntag zveřejnil uniklou tajnou zprávu německých tajných služeb. Píše se v ní, že "Vysoký příliv lidí ze všech koutů světa povede k nestabilitě v naší zemi. Prostřednictvím imigrace doslova vyrábíme extrémisty. Většinová občanská společnost je radikalizována, protože většina Němců si nepřeje migraci a k její akceptaci jsou nuceni politickými elitami. Mnozí Němci se odvrátí od pravidel ústavního státu." U nás o tom referoval třeba securitymagazin.cz

V této situaci se však sluníčkoví politici - což je na evropské úrovni například paní Merkelová - stále drží svých idealistických tezích o ekonomickém růstu, kteří nevzdělaní zemědělci z Pákistánu a Afghánistánu přicházející s uprchlickou vlnou přinesou. Že ta migrační vlna je vlastně fajn. Prostě - popírají očividnou realitu, aby nemuseli přiznat, že udělali malér (pozvání Merkelové) a teď nevědí, co dělat. V novoročním projevu paní Merkelová názorně předvedla, že popírání reality už u sluníčkářů vede k doslova psychotickým - nebo alespoň naprosto směšným a zjevně nesmyslným - výrokům.

Paní Merkelová pravila: „Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit.“

Němectví, češství, židovství či jakékoliv jiné národní příslušenství vyžaduje celou řadu sociokulturních faktorů. Příslušnost ke kultuře dané země. Znalost a víceméně i dodržování místních zvyklostí. Znalost jazyka. Sociální vazby v rámci té země, s níž sounáleží. Prostě - dlouhá řada faktorů, které se opravdu nedají získat jinak než narozením do příslušné - třeba německé - kultury, výchovou v jejím kontextu a žitím v zemi. Získat některé rysy češství či němectví jde už u druhé generace vzdálených imigrantů (když o to stojí, jako třeba Vietnamci), ale první generace imigrantů ze vzdálenějších sociokulturních oblastí získá i náznak národní identity hostitelské země jen těžko. Takže - Arab, Paštům nebo Kurd, který chce do Německa, rozhodně není Němcem a žádné němectví nemá. Nemá na něj žádný nárok, může si ho desítkami let života v Německu začít budovat, ale rozhodně ho nemá nyní. A jak ukazuje praxe, žádné sociokulturní němectví u muslimských imigrantů nepociťují ani druhá a třetí generace německých muslimů. Neidentifikují se s majoritní společností, dobře neznají jazyk, neorientují se v kultuře a žijí ve svých etnických ghettech. Češství je osvojitelné stejně těžko - já jsem plně socializován v Česku, moji předkové byli většinou Češi, mám jen malý podíl židovské krve, a stejně jsem za Žida. Příslušnost k národu je totiž daná nejen sociokulturně, ale také geneticky.

Takže paní Merkelová vlastně říká: „Slovo němectví znamená, že někdo chce do Německa, a je na to právní nárok.“ Což už je prostě jenom k smíchu. Tedy k smíchu - k pláči samozřejmě, ale konec Evropy způsobený migrační vlnou a totálním selháním politických elit se zdá být tak nevyhnutelný, že už nezbývá nic jiného než se hořce smát.