Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: Profimedia.cz

Rusko využije sestřelení letadla k propagandě doma i ve světě

Výraz rusko-turecká válka zní jak z učebnice dějepisu. Navzdory sestřelení ruského útočného letounu tureckými ozbrojenými silami k ní nedojde, ale situace je vážná. Rusko se prosazuje na Blízkém východě s velkou dávkou asertivity.

Prezident Vladimir Putin využil nerozhodnosti Západu a poslal svoje letectvo a specialisty do Sýrie na obranu alawitského diktátora Bašára al-Asada, jenž před čtyřmi lety rozpoutal občanskou válku. Ta je kořenem naší dnešní uprchlické krize v Evropě a přispívá k nárůstu popularity extrémních populistů a nacionalistů, kteří si, stejně jako Putin, přejí zničení Evropské unie.

Turecko Rusy několikrát varovalo, že si jen tak nenechá narušovat svůj vzdušný prostor. Ruský velvyslanec v Ankaře kvůli tomu byl na koberečku na ministerstvu zahraničí. V tuto chvíli nevíme, jestli letadlo Su-24 bylo v tureckém vzdušném prostoru. Rusové to popírají, Turci tvrdí, že bylo. Čekáme na důkazy. Za chvíli se sejde Severotlantická rada, nejvyšší orgán NATO, který si Turky vyslechne a rozhodne o postupu Aliance.

K rusko-turecké válce nedojde, neboť Turecko je členem NATO a Putin není sebevrah. Netroufne si testovat odhodlání Aliance bránit na základě článku pět Washingtonské smlouvy jakéhokoliv napadeného člena, jenž o to požádá. Mazaný Putin však sestřelení letadla propagandisticky využije v maximální míře. Jeho „informační“ mašinerie zaplaví internet „důkazy“ o tom, že Turci útočili zlovolně v syrském prostoru a ledacos se dozvíme: možná, že za vším byla CIA, nebo Mosad.

Putinova pátá kolona a jeho sbor užitečných idiotů v Evropě „informace“ převezmou a budou dál rozvracet už tak slabou evropskou protiputinovskou frontu. V Česku, kde jsou obdivovatelé Vladimira Vladimiroviče velmi hlasití, bude veselo. Turecko může být stokrát spojencem, k němuž nás váže smluvní povinnost, může to být tisíckrát (jistě nedokonalá) spřátelená demokracie, u nás se vždycky fandívalo Rusku a hotovo!

Hollande v Bílém domě

Francouzský prezident Francois Hollande je dnes ve Washingtonu na jednání s Barackem Obamou. Včera mluvil s britským premiérem Davidem Cameronem, a pak bude na cestě do Moskvy, pokud kvůli dnešnímu incidentu nezmění plán. Jedním z důvodů jeho cesty je jeho snaha přemluvit klíčové spojence včetně Obamy, aby postupovali rozhodněji proti teroristickému Islámskému státu. Chce také Američany přimět, aby kvůli tomu dočasně víc spolupracovali s Moskvou v Sýrii. To Američané nebudou chtít udělat a dnešní ruská provokace posílí jejich pozici a oslabí Hollandovu.

Putinova snaha je nyní upřena ke zrušení sankcí Západu proti jeho zemi a konečném vymanění se z izolace, jež v posledních týdnech, po jeho syrském angažmá, značně povolila. Letadlo je pro něj jen další malou figurkou na šachovnici, na níž momentálně hraje ofenzívu.