Předseda lidovecké strany Pavel Bělobrádek

Předseda lidovecké strany Pavel Bělobrádek Zdroj: čtk

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Pavel Bělobrádek v Sudetoněmeckém domě: Chlap s gulami!

Nevolím lidovce, ale nedělní „sudetoněmecké“ gesto Pavla Bělobrádka jim v mých očích udělalo obrovské plus. Jejich předseda je chlap a gentleman, a zachraňuje čest naší země. Vím, že je mu to jedno, ale jsem hrdý, že to nějaký český politik udělal.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek navštívil v neděli v Mnichově Sudetoněmecký dům, kde uctil oběti odsunu - položil tam na jejich památku věnec. Kdybych věděl, že to chystá, poprosil bych ho, aby tam připíchl stuhu i za mne. Uznat vlastní chyby a omluvit se - to je záležitost, která dělá muže mužem a národ národem. Obzvláště v situaci, kdy pan předseda musel předem vědět, jaký kýbl levicové nevole se na něj za ten čin vyleje. Ještě větší než na mne za tento článek.

Odsun - stejně jako husitské války - patří k těm kapitolám českých dějin, na které bychom se měli dívat vysoce kriticky. Husitské války, které na sto let zadržely pokrok, zde nehodlám pitvat. Ale poválečný odsun Němců nebyl ničím jiným než etnickou čistkou, válečným zločinem. Plně chápu pohnutky lidí, kteří při divokém odsunu vraždili německé civilisty včetně žen a dětí, možná bych se nechoval jinak a také se na Němcích mstil. Ale to, že je něco pochopitelné, neznamená, že je to omluvitelné. Plně chápu mocnosti, z jejichž souhlasu vyšel organizovaný a méně bestiální odsun druhé fáze - byla jiná doba, kolektivní vina byla tehdy přijatelná. Ale to, že něco bylo kdysi přijatelné pro velmoci, neznamená, že to nebyl zcela zavrženíhodný akt.

Odsun je hanbou našeho národa, a jediná možnost, jak se s ním vyrovnat, je, aby si tu hanbu náš národ přiznal. Stejně jako si Němci přiznávají historickou vinu za holocaust. Málokterý z našich současných koaličních politiků to ale dělá. Pavel Bělobrádek tak učinil, a myslím, že bychom mu za to měli poděkovat. Zachoval se jako čestný muž.