Migranti bez vyzvání pomáhají Italům obnovit domovy zničené tornádem

Migranti bez vyzvání pomáhají Italům obnovit domovy zničené tornádem Zdroj: Daily Telegraph

Rasisti, xenofobové, divíte se? Migranti bez vyzvání pomáhají Italům obnovit domovy zničené tornádem

Nepracují, jsou to příživníci, budou znásilňovat naše dcery a hlavně nám budou narušovat naši kulturu. A pozor! Vyznávají islám. Už jste to také slyšeli? Třeba od Martina Konvičky nebo Tomia Okamury? Nenechte se zblbnout. Pravda o migrantech je někde jinde. 

Ve čtvrtek 9. července se městem Dolo přehnalo tornádo. Zničilo desítky rodinných domů, poničilo komunikace a osobní automobily. Jeden z řidičů vozu, který zrovna tornádem projížděl, zemřel, když jeho auto tornádo doslova vyhodilo do vzduchu. Poté, co se tornádo přehnalo a lidé mohli začít sčítat škody a začít pracovat na obnově svých zničených domovů, stalo se něco, čemu možná islamofobové, xenofobové a rasisti těžko uvěří: migranti, kteří v oblasti pobývají, začali místním bez okolků pomáhat. Pro mnohé možná překvapivou zprávu dnes přinesla světová média. Jako první si pomoci ze strany přistěhovalců z Afriky všiml britský deník Telegraph.

Ti, kdo by rádi Evropu opevňovali, často nechápou a hlavně nechtějí chápat, že pocit zmaru a ztráty veškerých životních jistot, pro většinu Evropanů však v současné době pocit téměř neznámý a neprožitý, byl pro Syřany, Eritrejce a další denním chlebem často několik let. Není proto divu, když jezdí do Evropy za lepším životem. „Tito lidé přišli o všechno a já vím, jaké to je,“ citovala jednoho z migrantů autorka článku v Daily Telegraphu Alice Philipsonová. Prostá věta, která ale mnohé napoví.

Třiadvacetiletý Nigerijec Dominik přišel o svou rodinu, když mu ji před očima popravila skupina teroristů z Boko Haram. Protože už jej v Nigérii nic nedrželo, a navíc se tam necítil bezpečně, vypravil se do Itálie na jedné z ilegálních bárek. Nyní bydlí v hostelu a čeká na výsledek azylového řízení. Když se pak městem prohnalo tornádo, přiložil ruku k dílu a bez otálení začal pomáhat. Dominikovi přitakává uprchlík z Pobřeží Slonoviny, který také pomáhá. A, xenofobové divte se ještě více, místní si pomoc migrantů pochvalují.