Tři teroristické útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii: 67 mrtvých, 263 zraněných

Tři teroristické útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii: 67 mrtvých, 263 zraněných Zdroj: ČTK

Tři teroristické útoky v Tunisku, Kuvajtu a Francii: 67 mrtvých, 263 zraněných

Celkem 67 mrtvých a 263 zraněných si vyžádaly včerejší teroristické útoky islámských radikálů v Tunisku, Kuvajtu a ve Francii. Ani v jednom případě nejsou podle českých diplomatů mezi mrtvými a zraněnými žádní naši občané.


Ke všem atentátům se přihlásila nechvalně známá organizace Islámský stát. Zda je skutečně spáchala, není jasné. Je to ale obvyklá praxe u teroristů, aby atentáty vyvolaly větší ohlas a strach u světové veřejnosti.

Tuniské ministerstvo zdravotnictví podle serveru BBC uvedlo, že počet obětí útoku v tuniském letovisku Sousse (mimochodem, partnerským městem tohoto sídla jsou české Poděbrady) stoupl na minimálně 39 osob, dalších 36 lidí utrpělo zranění.

Tuniská vláda v reakci na atentát rozhodla o uzavření 80 mešit, které vedou radikální imámové a které nemají úřady pod žádnou kontrolou. Vyšle také do hor u alžírských hranic více vojáků, protože právě zde se podle zpravodajských služeb cvičí už delší dobu extrémisté a islamisté. Ani zdejší státní hranice není pod kontrolou místních bezpečnostních sil.

Při atentátu na šíitskou mešitu v Kuvajtu přišlo včera o život dalších 27 lidí a nejméně 227 osob utrpělo zranění. Podle guvernéra města Sábita Muhanny šlo o sebevražedný útok, který se uskutečnil při tradiční velké páteční modlitbě.

Francouzský islamista pak zaútočil v pátek i na průmyslový závod u Lyonu na jihovýchodě země, kde s dodávkou najel do propanbutanových lahví a způsobil explozi. Předtím zavraždil svého zaměstnavatele, kterému uřízl hlavu a pověsil ji na plot objektu s černými vlajkami Islámského státu. Policie pachatele krátce poté zadržela.

Přes 40 lidí zabila při atentátech v posledních dnech také islamistická organizace Boko Haram v Nigérii.

A ve známém kurdském městě Kobane v Sýrii popravil Islámský stát podle humanitárních organizací 146 civilistů.

Podle všeho islamisté vystupňovali v posledních dnech své útoky, ale zda to byly koordinované akce, není možné dokázat a ověřit.