Andrej Babiš na festivalu Votvírák

Andrej Babiš na festivalu Votvírák Zdroj: twitter.com/AndrejBabis

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ministr Babiš překonal na svém Twitteru všechny myslitelné hranice nevkusu

Přišel čas omluvit se Andreji Babišovi za všechny mediální útoky, které jsem na něj v minulosti učinil. V sobotu 13. června mne přesvědčil, že je to muž z lidu, který by měl perspektivně zamířit na Hrad. Překonal totiž na svém Twitteru všechny myslitelné hranice nevkusu.


Babiš zveřejnil fotku, na které močí. A není to fotomontáž. Byla zveřejněna na oficiálním twitterovém účtu Andreje Babiše (https://twitter.com/AndrejBabis/status/609635887148875776).

Ministr Babiš touto fotografií překonal všechny představitelné meze nevkusu, buranství, podbízivosti a pupulismu, jaké si dokážeme představit. Proto soudím, že jen on může být po Miloši Zemanovi prezidentem této země, to jest funkce zdegenerované do podoby „prvního křupana ČR“. Babiš svou fotografií z festivalu ukázal, že je to stejný řepor jako Zeman, a že by byl výborným (a typickým) představitelem dolním deseti milionů.

Babiš tímto snímkem překonal vše, co známe. Fotografie při močení se dosud v politické kultuře této země neobjevila, a je to strašnější populismus, nevkus a kýč. Je to apel na ty úplně největší primitivy: „Hele, mámo, ten Babiš je dobrej, on ch**je úplně stejně jako my!“

Strašně mne mrzí, že jsem nebyl u vzniku té fotky od začátku. Jak to asi vypadalo? Který z Babišových marketingových mágů to vymyslel? A jak se to s panem továrníkem komunikovalo? Prostě za ním přišel imagemaker a povídá, „teď se budeš muset, Andreji, někde veřejně vych**t, jinak už ty procenta obliby nezvedneš“? Nebo jak to bylo? A co Andrej? Volal od pisoáru „už to teče, foť?“ To se nikdy nedozvíme.

Ale - a teď to myslím smrtelně vážně - svou dnešní fotografií - vstoupil do dějin politického marketingu. Takový nevkus nejde trumfnout.