Velké téma o uprchlících si můžete přečíst v novém vydání Reflexu č. 20/2015, které vychází ve čtvrtek 14. května.

Velké téma o uprchlících si můžete přečíst v novém vydání Reflexu č. 20/2015, které vychází ve čtvrtek 14. května. Zdroj: Archív

Téma Reflexu: Chceme v Česku uprchlíky? A kolik jich má být?

Téma uprchlíků je žhavé a každý den se na lodích ve Středozemním moři odehrávají lidská dramata, když se utečenci z Afriky a Blízkého východu snaží dostat do Evropy. Evropská komise proto přišla tento týden s plánem, kolik uprchlíků mají přijmout jednotlivé členské země. Odmítá to ale Velká Británie, ale i Česko, Slovensko či Maďarsko. Měla by naše země přijmout více imigrantů? A jaká je podstata tohoto problému? Řeší to několik textů v novém vydání Reflexu.

Zpravodaj České televize na Blízkém východě, Jakub Szántó, se podíval na příčiny a pozadí současné uprchlické vlny, na pekelný byznys, který se kolem toho roztočil, i na místa, kde problém vzniká.

Tereza Stonišová připravila rozhovor s Tomášem Weissem, odborníkem na bezpečnost a migraci z Institutu mezinárodních studií FSV UK. Ten tvrdí, že ani milion uprchlíků by nebyl pro Evropu moc.

Ekonom Matěj Bajgar, který působí na Oxfordské univerzitě, zase vysvětluje důvody, proč by Česká republika mohla z vlastní vůle přijmout více azylantů, než tak činí dnes.

Velké téma o uprchlících si můžete přečíst v novém vydání Reflexu č. 20/2015, které vychází ve čtvrtek 14. května.

Reflex 20/2015 obálkaReflex 20/2015 obálka | Archív