Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Po Klausovi si zavřel dveře do Bílého domu i Zeman. Hlavně, že Kreml je otevřený dokořán

Milovníci konspiračních teorií mají pré. Před časem se objevilo, že americká ambasáda v Praze je zapojena do „puče“ na lince Bradáčová – Šlachta – Ištvan, která v roce 2013 vedla k pádu vlády Petra Nečase. Pak měli mít Američané prsty i v listopadových protestech proti Miloši Zemanovi. No a v neděli prezident prohlásil, že si „nenechá mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem“ a že americký ambasador „Schapiro má dveře na Hrad zavřené“. Co se to mezi Českem a USA děje?

V podstatě nic nového. Podobné problémy měl s americkou ambasádou i Zemanův předchůdce Václav Klaus. Ten se v roce 2003 pohádal při soukromém rozhovoru s tehdejším velvyslancem Craigem Stapletonem, když zpochybnil, že Američané mají důkazy o zbraních hromadného ničení v Iráku a proto zahájí vojenský útok proti režimu diktátora Saddáma Husajna. Roztržka vážně a trvale omezila některé kontakty Pražského hradu s Bílým domem, washingtonským sídlem prezidentů USA. To samé podle všeho postihne teď i Zemana.

Přesto je mezi Klausem a Zemanem v tom případě hodně velký a zásadní rozdíl.

Klaus se pohádal s velvyslancem Stapletonem u soukromého rozhovoru, zatímco Zeman vystavil „plot“ velvyslanci Schapirovi veřejně v rozhovoru pro web Parlamentní listy (interview jsou zjevně pro českou hlavu státu pořád mimořádně citlivou záležitostí, protože po nich pokaždé vznikne nějaký problém). Bývalý prezident navíc nikdy nechtěl problém s ambasádou USA moc rozebírat, u současného se dá čekat opak. A především – Klaus měl ve své kritice pravdu. Jenže tentokráte ji má ambasador Andrew Schapiro.

Ten už před časem odmítl tezi Václava Klause, že ukrajinskou krizi v podstatě zavinila EU a Západ. Podle velvyslance je to „falešný pohled na věc, protože odhlíží od ruské agrese vůči cizímu státu. A to už na Krymu“. Zemana zase kritizoval za jeho plánovanou účast na květnových oslavách konce druhé světové války v Moskvě. Prý bude prekérní, když na tribuně na Rudém náměstí bude český prezident „jako jediný státník zemí EU“.

Ne, že by nebylo na americké politice co kritizovat. Je toho dost. Ale ve srovnání s agresivním Ruskem a nedemokratickými postupy Vladimira Putina je to poměrně slabý argument. Navíc je absolutním omylem zavírat si na nejvyšší úrovni dveře k našemu největšímu spojenci v NATO, zatímco máme strčené nohy Klause i Zemana ve dveřích Kremlu. Je to nesmyslný postup, který škodí národním zájmům České republiky.

Miloš Zeman se tak už poněkolikáté ve své funkci nezasloužil o stát.