Sociální demokracie se na svém 38. sjezdu tvářila jako strana, kterou čeká světlá budoucnost.

Sociální demokracie se na svém 38. sjezdu tvářila jako strana, kterou čeká světlá budoucnost. Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: ČSSD je živá mrtvola. Léta hovoří o modernizaci, ale mladé a kreativní lidí nezajímá

Sociální demokracie se na svém 38. sjezdu tvářila jako strana, kterou čeká světlá budoucnost. Zněla i slova o „modernizaci“, o potřebě oslovit mladé lidi, zvýšit podíl žen na kandidátkách. Jenže o tom se v ČSSD hovoří dlouhá léta. S modernizací se oháněli už expremiéři Vladimír Špidla či Jiří Paroubek, není to objev Bohuslava Sobotky a Jiřího Dienstbiera. Jenže výsledky se nedostavují. Socialisté spíše připomínají hodně živou mrtvolu.

ČSSD je na rozdíl od některých parlamentních hnutí (ANO, Úsvit) skutečně demokratickou stranou. Ale nastupující generace voličů ničím neoslovuje. Ostatně výsledky posledních třech voleb do Poslanecké sněmovny ji přinesly tyto počty hlasů: 2006 – 1 728 827; 2010 - 1 155 267; 2013 – 1 016 829.

Demokratická strana může být současně i stranou ideově mrtvolnou, pro velké části obyvatelstva nezajímavou a málo dynamickou. Bez podstatných nápadů. V podobné situaci se nacházejí i ODS, TOP 09 a částečně i lidovci. Jen těžko se voličům hledá důvod, proč je, podobně jako v případě sociální demokracie, volit. Pouhé tvrzení, že něco je pravicové, na přesvědčení lidí nestačí.

ČSSD je v tomto směru také zcela zapouzdřená. Na rozdíl od jiných jen osciluje na levici. Například nikdo není schopen odpovědět na otázku, co se za posledních deset let, kdy tvrdila, že se modernizuje, vlastně stalo. Že prosazuje „fungující stát“? No a co? Jaký jiný by měla prosazovat? Že obhajuje zájmy finančně slabších vrstev? To přece dělala vždy. Socialisté sází pořád na to samé a to je pro současnost málo.

Volby na podzim 2013 ukázaly, že mladší voliči hledají k zaběhnutým politickým stranám alternativu. Pro některé to bylo hnutí ANO, i když je oligarchické a nemá žádný program. Další pak volili stranu Pirátů, Zelených či Svobodné. ČSSD pro ně zůstává na okraji a je nezajímavá. A nezdá se, že by se na tom něco mělo změnit.

Sociální demokracie zůstává stranou takzvaného „funkcionářského stylu“, kde kreativita a nápady nemají moc místa na uplatnění. Zatím má navíc štěstí, že česká politická scéna je rozložená a zřejmě ji čekají další změny. Za takového stavu přežívá i mrtvola.