Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Další Zemanova ostuda: Jede do Uherského Brodu pozdě kvůli svatbě kancléře Mynáře?

Když už se Miloš Zeman rozhodl uctít památku lidí, kteří v úterý zahynuli v Uherském Brodě při masakru, měl tak učinit dřív, ne v pátek večer potmě. Vše vypadá tak, že prezident prostě „sladil“ uctění památky se svatbou svého kancléře Vratislava Mynáře, která se koná v sobotu v Osvětimanech, což je nedaleko od místa tragédie.

V případě velkých tragických událostí jezdí politici „na místo činu“ buď v tentýž den (jako v případě posledních teroristických útoků v Paříži či Kodani), nebo druhý den. Mohl něco takového stihnout Zeman?

Nejasná situace a poměrně pozdní zásah policie určitě znemožnily jet Zemanovi do Uherského Brodu hned v úterý. Ve středu měl podle oficiálních stránek Pražského hradu na programu dlouho plánované věci: například důležitou schůzku s ministrem obrany Stropnickým a odstupujícím i nastupujícím náčelníkem Generálního štábu Armády ČR. Možná by byl velký časový problém ji zrušit.

Ve středu také přijal vítěze soutěže Vesnice roku 2014 a Vinaře roku (u toho zcela hloupě hovořil o „smrti abstinentům“). U těchto setkání ho už zcela jistě mohl někdo zastoupit – například kancléř Vratislav Mynář. A hlava státu mohla jet na místo střelby.

Co přesně dělal prezident ve čtvrtek, není ze stránek Hradu známo. Není tam prostě nic. Čas na návštěvu Uherského Brodu ale opět jaksi nezbyl. V pátek se na webové stránce neobjevuje z programu opět nic. Na Twitteru ale Zeman už ve středu 25. února oznámil, že uctí památku obětí masakru.

Proč ale až v 19 hodin večer? Kam míří pak? Má přece k dispozici auta, či dokonce policejní nebo vojenský vrtulník, který ho může rychle dopravit kamkoli kdykoli v republice. Proč nejel Miloš Zeman do Uherského Brodu ve čtvrtek? Navíc by se tak stalo ve chvíli, kdy premiér Bohuslav Sobotka skutečně na místě být v žádném případě nemohl – byl v té době na návštěvě Jižní Koreje.

Vysvětlení pátečního příjezdu v pozdní hodinu do Uherského Brodu lze ale najít v blízkých Osvětimanech. Tam bude mít v sobotu svatbu hradní kancléř Vratislav Mynář. Takže Zeman si „poladil“ uctění památky oběti i veselku kamaráda, čímž ušetřil čas.

Každá země má takového prezidenta, jakého si zaslouží…