Aleš Řebíček

Aleš Řebíček Zdroj: Profimedia

Konečně! Exministr Řebíček už nevládne Slavii. Nikdy nepochopil, jak řídit fotbalový klub

Dlouho očekávaná věc je tady: Bývalý ministr dopravy Aleš Řebíček sice zůstává akcionářem fotbalového klubu SK Slavia Praha, který vlastnil od srpna roku 2011, ale rozhodující slovo v něm už mít nebude. Konečně! Řebíček, jenž přišel podivným způsobem k části svého majetku, byl pro Slavii zátěží. A jeho lidé při řízení klubu totálně selhali.

Aleš Řebíček přišel do Slavie ve chvíli, kdy na tom byla finančně bídně, a dokonce jí hrozil sestup do třetí ligy. Bývalý politik si klub koupil, dluhy uhradil a chystal se jako „slávista od mala“ svůj tým opět dotáhnout do evropských pohárů. Zatímco finančně Slavii pomohl (jenže jakým způsobem jeho původní firma Viamont vydělávala léta na státních zakázkách, je nadále mimořádně podezřelé), ze sportovního hlediska to dopadlo katastrofálně.

Řebíček navnadil fanoušky mnoha sliby. V tom si počínal jako politik – slíbíte, ale nesplníte, lidi dobrovolně opakovaně naletí. Plánoval klub stabilizovat, dostat na vrchol ligy a také pravidelně porážet Spartu (přiznejme si, že to bývá pro slávisty často důležitější než cokoli jiného). Nepodařilo se z toho však nic. Důvodů je hned několik.

Exministr dopravy se obklopil svými blízkými spolupracovníky z dob minulých, jenže skuteční fotbaloví experti mezi nimi scházeli. Trenéři se střídali jako na běžícím páse a například angažování zarytého sparťana Františka Straky se ukázalo jako naprostý omyl.

Hrozivě pak dopadl poslední Řebíčkův tah, kdy dosadil na klíčový post sportovního ředitele někdejšího fotbalistu Karola Kisela, jenž neměl po ukončení kariéry žádné zkušenosti s řízením žádného klubu. Společně se pak pokusili o předání Slavie do rukou ruských „odborníků“ a nizozemského trenéra Pastoora. Výsledek?

Slavia odehrála na jaře nejhorší půlrok za dlouhou dobu a do posledního kola se strachovala, zda nesestoupí. Záchranu si nakonec nezajistila sama, pomoci jí musely výsledky ostatních. Nizozemec Pastoor opustil Slavii rychleji, než jezdil jeho harley, a jednání s Rusy také nevyšlo...

To už ale musel Řebíček vědět, že se klub chystá prodat. Pro fanoušky Slavie jde o dobrou zprávu. Protože horší to být snad už nemůže (i když...). Bývalý ministr totiž nikdy nepochopil, jak se řídí fotbalový klub, a neuměl do něj především přitáhnout vhodné lidi.

Slavia tak opět začíná. Pokolikáté už?