Ferguson, pohřeb

Ferguson, pohřeb Zdroj: EPA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Když na mne běží grázl s nožem, střílím!

Včera měl v St. Louisu pohřeb Michael Brown, kterého zastřelil policista. Aféru ve Fergusonu provází ještě jedna smrt černocha. Prý také rasističtí policajti. Pojďme se na smrt druhého zastřeleného podívat podrobněji.

Ve Fergusonu u St. Louisu zastřelil bělošský policista černošského mladíka, jenž podle policie kradl a podle svých blízkých se vzdával policii. Smrt přinesla řadu rasových nepokojů prezentovaných médii většinou prizmatem pověry „chudí hodní černoši versus brutálně bílí policisté“. Takže právo a spravedlnost byly podle sluníčkové veřejnosti zcela evidentně na straně demonstrantů, ne mužů zákona.

Netrvalo dlouho a v průběhu rasových bouří byl policií zastřelen další mladý Afroameričan. Byl zastřelen při tom, když policisty ohrožoval na životě. Mnozí čtenáři mne občas peskují, že málo zdrojuji, takže idnes.cz popsala tu druhou smrt takto: „Policisté v úterý večer místního času zastřelili 23letého černocha při zásahu, k němuž byli přivoláni po loupeži v obchodě. Podle policie mužům zákona hrozil nožem a choval se nepředvídatelně. Přes výzvy, aby nůž odložil, se muž k policistům přiblížil na jediný metr, načež policisté začali střílet.“

Konec citátu. Když včera proběhl pohřeb prvního mladíka, byla smrt obou prezentována jako výsledek rasistického řádění bělošské policie. Sluníčkový stereotyp zvítězil nad elementárním zdravým rozumem, nad pudem sebezáchovy a nad chováním, které je nám vrozeno — nad ochranou vlastního života. I ta druhá smrt je chápána jako rasistický problém. Pokud na někoho útočí nějaký gentleman s nožem, není třeba předpokládat, že vám jde uříznout chleba, ale spíše hlavu. Uchovat si hlavu na krku je demokratickým právem každého z nás, dokonce ani policista není povinen nechat si uříznout hlavu, a to dokonce ani v případě, že útočník je příslušníkem etnické menšiny. Prostě — pokud chci přežít a někdo po mně vystartuje s nožem a pokud mám v tu chvíli u sebe zbraň, střílím. Je to totiž jediná šance, jak se udržet naživu — nůž je smrticí zbraň, ubránit se holýma rukama útočníkovi s nožem umí Chuck Norris, normální lidé ne, a střelba je jediný skutečně funkční prostředek, jenž může útočícího kudličkáře zastavit. Dokonce i náš zákon říká, že obrana nesmí být „zcela zjevně nepřiměřená intenzitě útoku“. A útok nožem je srovnatelný s útokem pistolí, takže bráníte-li se i v Česku pistolí proti útoku nožem, nepřekračujete zákon.

Jinak řečeno — ten policista, co zastřelil druhého černošského mladíka, jednal naprosto správně, v souladu s americkými (ale i českými) zákony, a veškerou vinu za svou smrt nese mrtvý útočník s nožem. Policista nemohl dělat nic jiného. Vzhledem k diktatuře politické korektnosti je však i tato druhá smrt prezentována a zneužívána jako důkaz rasismu americké policie. Ve skutečnosti pouze platí fakt, že i americký policista chce zůstat naživu, když na něj útočí grázl s nožem.