Ukrajina

Ukrajina Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Ruský humanitární konvoj zbraně neveze

Řada politologů a komentátorů spřádá paranoidní vize, kterak je ruský humanitární konvoj na Ukrajinu maskou pro skrytou vojenskou invazi. Je to úplná pitomost - Putinovi stačí dovézt do Doněcku vodu a jídlo, aby Ukrajinu rozdrobil!

Doněck a Luhansk - enklávy, či dnes už jen města ovládaná proruskými separatisty, spojuje několik stejných znaků. Převládali v něm už před konfliktem Rusové nad Ukrajinci. Nyní už Ukrajinci v žádném z nich nezůstali a uprchli na západ Ukrajiny. A asi se nevrátí. Ze strachu z ruského okolí. Utekli i Rusové - ale ti Rusové, kteří utekli do Ruska, se vrátí. Ti, kteří zůstali, jsou Rusové, často staří lidé, a jsou úplně v řiti. Jedenáct dní bez vody. Dlouhou dobu pod dělostřeleckou palbou. Viděli civilní oběti z řad jejich sousedů. Nemám nejmenší iluze o přesnosti palby třicet let starých zbraní ukrajinské armády, a navíc proruští separatiské používají stejné metody jako Hamás. Pálí z obydlených míst, ze škol, obytných domů a nemocnic, aby při odvetné palbě vznikaly civilní ztráty. Takže dnešní realita Luhanska a Doněcka je realitou víceméně syrskou. Rozvrat civilizace.

Proto Putinovi naprosto stačí, když tam nyní - za dostatečné pozornosti celosvětových medií - dostane vodu, jídlo, spacáky, léky a dětskou výživu. Ukrajinská armáda bude muset přestat s palbou, aby konvoj neohrozila. Tamní lidé - trpící civilisté - ho za to budou milovat a na několik generací z něj bude Ten, který přinesl mír a chléb! Je samozřejmé, že po porážce separatistů a po získání ukrajinské kontroly nad vzbouřeneckými územími bude na celém východě Ukrajiny probíhat vlna oblastních referend, jakého státu občany si to lidé vlastně přejí být. A pokud se nyní podaří Putinovi nakrmit, napojit a uložit do teplých spacáků místní lidi, má přičlenění východní Ukrajiny k Rusku při jakémkoliv lidovém hlasování jisté.

Je dokonce možné předpokládat, že v tom příměří, které vynutí vjezd kamionů s jídlem do separatisty kontrolovaných území, dojde k masivnímu tichému odchodu separatistických vojáků typu nejrůznějších čečenských batalionů Vostok z Ukrajiny na ruské území. Mají k tomu sto kilometrů společných hranic. Pokud Putin nyní tu válku, kterou vyvolal a jejíž separatistické bojovníky vyzbrojil, kouzlem humanitární pomoci zastaví, bude nadosmrti pro místní proruské, ruskojazyčné a etnicky ruské obyvatelstvo Báťuškou Osvoboditelem.

Takže si Putinovou humanitární pomocí postižené oblasti do konce roku referendy odhasují připojení k Rusku, a Vladimir Vladimirovič zvítězí bez jediného dalšího výstřelu.