Gaza

Gaza Zdroj: Reuters

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Hamás muničními sklady ve školách spáchal válečný zločin

Celý svět (kromě arabských zemí, kteří se bojí Hamásu víc než Izraele) protestuje proti údajným válečným zločinům izraelské armády na civilistech v Gaze, i na školách. Ve skutečnosti jsou válečnými zločinci teroristé z Hamásu, kteří v těch školách vybudovali sklady zbraní.

Zacházení s civilisty ve válce je vždy problematické, existuje však základní a všemi ženevskými konvencemi potvrzený souhlas, že civilista nesmí být cílem vojenských operací, a samozřejmě také nesmí být používán jako živý štít. Civilní ztráty v Gaze jsou uměle navyšovány, padlým bojovníkům jejich druzi seberou z mrtvých rukou Kalašnikov a hned je z něj civilní oběť, ale bez ohledu na to část civilistů skutečně zabily izraelské bomby a granáty. Zatím však naprosto nikdo, včetně těch nejvyšinutějších konspirativců, netvrdil, že by izraelská armáda na civilisty útočila úmyslně. To by byl samozřejmě válečný zločin jak Brno, ale k ničemu takovému nedošlo. Civilní oběti na životech jsou neúmyslné, civilisté jsou před hrozícími útoky varováni v takové míře, jako dosud nikdy v žádné válce.

Naproti tomu Hamás opakovaně vybudoval skladiště zbraní ve školách OSN, které nyní slouží jako kryty pro civilisty. Sklady objevili sami úředníci OSN. Levicový (!) izraelský deník Haaretz pak oznámil, že nemocnici al-Aksá v Dejr al-Balah nebo jiná nemocnice v Gaze - nemocnice Wafa - sloužily jako odpaliště raket Hamásu.

Jinak řečeno - zacházení Hamásu s palestinskými Araby, jejich zneužívání jako živých štítů, je válečným zločinem, a vedení Hamásu patří do Haagu před mezinárodní soud.