Jeruzalem

Jeruzalem Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Palestinci zase zabíjejí Židy

Palestinci zase zabíjejí Židy a tuzemská kulturní fronta, která je jindy tak choulostivá na jakékoliv projevy rasismu, hromově mlčí. Přitom jsme svědky trojnásobné rasistické vraždy, kdy tři mladíci zaplatili životem za arabský antisemitismus.

Trojice izraelských mladíků unesených z židovské osady na Západním břehu byla nalezena mrtvá. Eyal Yifrach (19), Gilad Shaar (16) a Naftali Frenkel (16) byli uneseni 12. června u Hebronu (palestinského), a izraelská armáda udělala vše představitelné, aby ty kluky našla. Jeden z unesených totiž stačil o únosu zavolat do Izraele, a tak je hledala celá armáda. Nepodařilo se. Jsou mrtví. Nade vší pochybnost je zabil Hamás, palestinská teroristická vládní koaliční strana.

Motiv vraždy netřeba hledat. Byl jím tradiční arabský a muslimský antisemitismus. O zabíjení Židů mluví už Korán. A antisemitismus je konkrétním projevem rasismu, nenávisti k skupině obyvatel na základě jejich etnicity. Chování, které se v civilizované světě přísně trestá a odsuzuje. Nyní při tragické smrti tří židovských mladíků je ale slyšet jen bolestné ticho od obvyklých bojovníků proti rasismu.

Když se stane kdekoliv na světě terčem útoku Rom, je z toho mediální skandál a politici se mohou přetrhnout, jak odsuzují rasismus. V České republice to zažíváme opakovaně, a já jsem dokonce přesvědčen, že je to správné. To samé se děje i v západní Evropě. Když nedávno zlynčovali Francouzi romského mladíka, byla z toho celonárodní kampaň proti rasismu. A opět si myslím, že je to správné.

Proto je skutečně děsivé, že notoričtí bojovníci proti rasismu hromově mlčí, když byli z důvodu etnické, rasové nenávisti zavražděni tři Židi. Ti samí, kteří by vyhlašovali mezinárodní kampaně, kdyby se něco podobného stalo Romům nebo subsaharským Afričanům, přejdou rasistickou vraždu tří židovských dětí jako naprostou samozřejmost. Tím, jak mlčíme o palestinském antisemitismu a terorismu, se stáváme tichými spoluviníky vražd, které jeho protižidovský rasismus přináší.