Pirátská strana

Pirátská strana Zdroj: Profimedia.cz

Piráti za hranou zákona? No samozřejmě!

Nedělní odpoledne mi cestou z výletu zpříjemnil výše uvedený titulek serveru Lidových novin. Kolegy z Lidovek překvapilo, že se Pirátská strana, přesněji jeden z jejích aktivistů, ve volebním rauši dostal za hranici zákona. Nevidím na tom nic divného, ba právě naopak!

Lidové noviny zaznamenaly, že si známý pirátský aktivista pan Ferjenčík napsal na Facebook: "Kdo jste seděli v komisích, posílejte mi prosím výsledky do zpráv, nezveřejním, díky!" Bylo to samozřejmě v době, kdy ještě byly volební výsledky tajné, a Lidovky dlouze spekulují na téma, zda pan Pirát porušil zákon. Já k tomu dodávám: Pokud by zákon neporušil, musel by se stydět!

Na vysvětlenou - a nejen pro kolegy z LN, aby se příště nenechali překvapit tak snadno: Piráti prostě zákony porušují! Stačí se podívat na vznik partaje v západní Evropě: Ta se zformovala jako skupina lidí, kteří měli zájem krást cizí filmy a písnička, nerespektovat autorský zákon, a do politiky šli s tím, že autorský zákon totálně překopou a budou si pak cizí písničky stahovat bez placení - zadarmo - zcela legálně. Proto by bylo mnohem překvapivější a zaznamenání hodnější, kdyby členové této partaje zákony ctili a dodržovali.

Je tristní, že kolegům z LN nepřišel divný ani sám název partaje: Pirátská strana! Už v samém názvu se přece Piráti hlásí k ilegální obživě, k námořnímu lupičství! Takže by bylo s podivem, kdyby najednou začali úzkostně dodržovat zákony. Piráti jsou názorově konzistentní, a když mají jako program porušování autorského zákona, tak v podstatě ten volební dodržet vůbec nesmějí.