Palestina

Palestina Zdroj: ČTK

Palestinské vedení se smiřuje s teroristickým Hamasem a mír s Izraelem je pohřbený

Vůdce palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, vůdce strany Fatah, po zhroucení mírových rozhovorů s Izraelem očekává vytvoření jednotné vlády s teroristickou organizací Hamas během asi pěti týdnů. Prohlášení bylo učiněno v úterý a další rozhovory budou pokračovat.

Během setkání ve své jeruzalémské kanceláři byl v úterý ráno premiér Benjamin Netanjahu při setkání s rakouským ministrem zahraničí Sebastianem Kurzem ostrý. „Palestinská samospráva, která včera hovořila o své demontáži, dnes hovoří o spojení s Hamasem, to je ostře v protikladu k mírovým rozhovorům s Izraelem a současným voláním po jeho zničení. Přišel jste v důležitou dobu,“ řekl Netanjahu. Abbas totiž o víkendu poskytl interview egyptskému deníku Al-Masry Al-Youm a konstatoval, že se mu blíží osmdesátka a že ho brzo nahradí nový vůdce. „Mladší generace cítí, že řešení vydcházející z koncepce dvou států se protahuje a místo toho se kloní k řešení dvounárdnostního státu. Nicméně pokud jsem vůdcem, podporuji řešení dvou států, ne dvounárodnostní stát.“ Představa společného státu s Palestinci sotva naplní nějakého Izraelce nadšením. I cizinci vidí, jak jsou obě části země a mentality obou národů - mírně řečeno - odlišné. Podle Netanjahua se Izrael pokoušel obnovit mírové rozhovory, ale vždycky narazil na to, že Abbas vymyslel další dodatečné podmínky, o kterých věděl, že je Izraelci nemohou přijmout. Místo toho, aby usiloval o smír s Izraelem, chce mít Abbas mír s Hamasem.

„Můžete mít jedno, ale nemůžete mít to druhé. Musí se rozhodnout“, konstatoval premier Netanjahu. „Pokud chtějí mír, ať nám dají vědět.“

Mít oči otevřené

Ministryně spravedlnosti Cipi Livni prohlásila: „Máme povinnost, i když chceme mír, abychom viděli realitu s otevřenýma očima. Hamas kombinuje muslimskou extremistickou ideologii s terorismem a neuznává naše právo na existenci.“ V prohlášení bezpečnostního kabinetu se píše: „Abú Mázin (teroristická přezdívka předsedy Fatáhu a Palestinské správy Mahmúda Abbáse) vytvořil alianci s organizací, jejíž charta vyzývá muslimy, aby bojovali proti Židům a zabíjeli je. Hamas vystřelil na izraelské území více než 10 000 střel a raket a nezastavil teroristické akce proti Izraeli ani na minutu. Dohoda mezi Abú Mázinem a Hamasem byla podepsána i když Izrael vyvíjí úsilí o pokrok v jednáních s Palestinci. Je přímým pokračováním palestinského odmítání pokroku v jednáních. Abú Mázin minulý měsíc odmítl základní zásady, předložené USA. Abú Mázin odmítl i jen diskutovat o uznání Izraele jako národního státu židovského lidu. Porušil existující dohody jednostranným přistoupením k mezinárodním smlouvám a pak vytvořením aliance s Hamasem.“

Vůdce Hamasu Ismail Haníja má ale velké ambice. Inicioval setkání s představiteli palestinské autonomie a řekl, že je nezbytné vytvořit „jednu vládu, jeden politický systém a jeden národní program“. Pokračující rozdělení mezi Hamasem a Fatahem už prý není dále snesitelné. Nová vláda by měla být představena na konci června.

Hamas vládne v pásmu Gazy, odkud se Izraelci stáhli v roce 2005 a evakuovali odtud všechny své obyvatele. Odtud pak hnutí nechává vypalovat smrtící rakety na izraelské civilisty žijící na jihu země. Za mírová jednání Hamas Abbase kritizoval.

Arafat v převlečení

„Abbas je jen Arafat v převlečení,“ tvrdí pravicový ministr za stranu Likud Ofir Akunis. „Palestinské vedení pod Abbasem jen změnilo tón a ne svou podstatu. Za medovými slovy a diplomacií se skrývá extremistické vůdcovství, které nemá hájem na míru, ale spíše na nekonečném vydírání.“

Je samozřejmě možné, že pokus o vytvoření nové vlády se nepodaří a pokud ano, jak dlouho taková vláda bude trvat.

Zatím se tedy zdá, že Obamovy ambice zprostředkovat mír vycházejí do prázdna. To si ostatně myslely předtím už obě nepřátelské strany, kterým se do jednání nechtělo. V podstatě na těch jednáních neměl nikdo zájem, protože každému vyhovoval stav, jaký byl. Izrael žije v bezpečí, do samosprávy proudí západní peníze a vládne se tam bez voleb, Hamas v Gaze se nemusí dělit o moc a ještě si občas víceméně beztrestně zastřílí raketami na Izrael. Pochopitelně, že všechny zúčastněné strany by chtěly víc. Hamasu se nelíbí, že jim pořád Izraelci a Egypťané zasypávají nesčetné pašerácké tunely a ekonomická situace v enklávě je bídná. Také by se jim líbilo, kdyby mohli vládnout nad všemi Palestinci a navíc zničit Izrael, o čemž si mohou ale nechat jen snít. Abbas a spol nepochybně baží po větší mezinárodní prestiži a Izraelci nesou enormní zátěž neustálé bojové pohotovosti a ještě jim ve světě nadávají, že jsou okupanti a vrazi. Nic z toho se ale nedá zřejmě v dohledné době vyřešit.

A to John Kerry pořád někam jezdil, spousta teroristů je venku z kriminálu a mohou se chutě pustit do další práce a atmosféra je ještě horší, než byla předtím. Slušný částečný výsledek.

K absurditám posledního vývoje patří, že i když je Hamas na americkém i evropském seznamu teroristických organizací, Unii to nějak oficiálně neznepokojuje. Dohodu Michael Mann, mluvčí Catherine Ashtonové, označil za „důležitý element jednoty budoucího Palestinského státu.“

Nad tím zůstává rozum stát. O čem to ten člověk mluví? Mír je ještě vzdálenější, než byl předtím.