Rusové v Praze

Rusové v Praze Zdroj: Profimedia.cz

KIRIL ŠČELKOV: Sudeto-ruská strana

Všechna česká média přirovnala anexi Krymu k Hitlerovu záboru českých Sudet. Přiléhavější srovnání bychom asi v evropských dějinách 20. století nenašli.

Nikdo si zatím nepoložil otázku, jestli by mohla v Česku namísto sudetoněmecké strany vzniknout ruská strana? A pokud ano, co je možné od takové strany čekat? Jaký program, politiku, cíle? Podle údajů ČSÚ v Česku žije asi 440 tisíc cizinců. Asi polovina z nich zde má trvalý pobyt. To znamená, že část z nich si může požádat o občanství buď hned, nebo nejpozději během pěti let.

Podle zákona je možné získat české občanství po pěti letech trvalého pobytu.

Trvalému pobytu předchází pobyt dlouhodobý. Po pěti letech dlouhodobého pobytu cizinci žádají o trvalý pobyt, po dalších pěti letech mohou dostat občanství. Jinými slovy, za deset let může Česko mít půlmiliónu nových občanů z řad cizinců. Těch, kteří sem přijeli nebo se tady narodili v rodinách cizinců.

Rusové (přesněji občané Ruské federace) nejsou v čele v seznamu národností, které se do Česka přistěhovali. Na prvních místech jsou Slováci, Ukrajinci a Vietnamci. Slováky ale málokdo v Česku počítá za cizince. Počet Vietnamců i Ukrajinců klesá (podle údajů ČSÚ), počet Rusů roste.

Pokud se podíváme na mentalitu a způsob života Ukrajinců, Vietnamců a Rusů, tak lehce zjistíme, že právě Rusové jsou politicky nejaktivnější, nejagresivnější a protievropsky naladění. Vietnamci obchodují, větší část Ukrajinců pracuje na stavbách nebo dělá jinou těžkou práci. Rusové se taky musí něčím živit, ale kromě toho stíhají vydávat noviny, zakládat občanská sdružení, pořádat akce na podporu Putina.

Nejmenší parlamentní strana, Okamurův Úsvit, získala ve volbách 342 339 hlasů (6,88%). Teoreticky už za nějakých 8-12 let může svých 5 procent dostat i strana Rusů. Může se to stát i dřív. Pokud si strana nezvolí nějaký příliš provokativní název, a bude se nevinně jmenovat třeba Slovanská strana, tak pro ni budou hlasovat nejenom proputinští Ukrajinci, ale i velké množství Čechů. Teď, během konfliktu Ruska s demokratickým světem, byla tato „slovanská“ část českého národa velmi aktivní. Přečtěte si internetové diskuse a přesvědčíte se. Hodně takových Čechů (odhadnul bych to na nejméně 15%) nejsou komunisty a netouží po návratu k reálnému socialismu. Přitom ale nenávidí NATO, myslí si, že Rusko se nechová hůř než Amerika, která ze sebe dělá světového četníka. Tito lidé věří na židovské spiknutí a myslí si, že Putin (ne Lukašenko) jde správnou cestou a zlepší život občanů své vlasti.

Slovanská strana (až se to bude hodit, může si jméno změnit po vzoru Zemanovců) ani nebude potřebovat podporu vlivných médií. Kdyby měla média skutečně vliv, Schwarzenberg by v prezidentských volbách získal 99%. Jak je všeobecně známo, marginální názorové skupiny chodí k volbám velmi aktivně.

Řekl bych, že taková strana lehce najde i sponzory. Zahraniční i místní. A kdo se stane novým Konradem Henleinem? Lídři se bez problémů najdou, zájemců bude dost. Proč ne Petr Hájek? Nebo ukrajinský aktivista Barabanov, který si získal srdce proruských Čechů svým televizním vystoupením v pořadu Michaely Jílkové? Čestným předsedou může být Václav Klaus. A co Bobošíková? Nebo místní šéf Lukoilu Nejedlý? Úspěšní podnikatelé jsou teď v politice v módě.

Mimochodem, ministr Dienstbier už prohlásil, že cizinci s trvalým pobytem by měli dostat právo hlasovat v komunálních volbách. Možná to zatím zní jako něco nepředstavitelného a nepravděpodobného, ale pokud bude tento návrh přijat, je dost možné, že v Praze 5 si ruská komunita brzy v praxi vyzkouší svou volební strategii. Nové Butovice a Hůrka jsou už teď téměř ruské čtvrti. Zastupiteli se tady stanou Rusové, kteří v té době už budou mít české občanství a Češi, kteří sympatizují Putinově Rusku. Jejich voliči budou cizinci s hlasovacím právem, i Češi. Podobný experiment můžou zažít i Karlovy Vary.

Pokud jen trošku popustíme uzdu fantazii, snadno si představíme, jaké iniciativy může taková slovansko-ruská strana navrhnout. Pozvání zraněných bojovníků Berkutu do Karlových Varů na léčení. Přejmenování Slunečného náměstí na Náměstí česko-ruské družby. Výuku ruštiny ve všech školkách i školách v Butovicích. Festival písní vojáků – internacionalistů. Výstavu fotografií o zločinech Čechů, útočících na ruské vojáky v srpnu 1968. Gastronomický festival „kaviár a vodka“, ukončený pravoslavnou modlitbou za vyhnání ďábla z českých zemí. Petice za odnětí českého občanství Karlu Schwarzenbergovi za jeho „nenávist k Rusku.“ Stejně to není Slovan.

A mimochodem, nenavštívil za socialismu Putin nějaké české město? Jako turista? Mohli by mu tam pověsit pamětní tabuli: Tady se v roce 1986 ubytoval člověk, který později zachránil Slovany před západním barbarstvím.