Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Zemanova strana oznámila, že se chce vzdálit Zemanovi. A tím ztratí smysl

Přestože Miloš Zeman léta tvrdil, že se už nechce vrátit do politiky, založil si v říjnu 2009 Stranu práv občanů (pak si přidala do názvu ještě slovo Zemanovci). Ta se teď chce od svého tatíčka emancipovat. V sobotu si zvolila i nového šéfa, kterým je bývalý předseda Agrární komory Jan Veleba.

„Na rovinu říkám, že je třeba, aby se strana emancipovala trošičku od Miloše Zemana,“ řekl Veleba novinářům. Je také pro změnu názvu – měl by z něj zmizel právě odkaz na prezidenta.

Koho ale chce Zemanova strana kromě pravověrných zemanovců oslovovat, není jasné. Na levici je dost plno. Navíc hlavní úkol již byl splněn – Miloš Zeman (pravda spíše kvůli hlasům sociálních demokratů a komunistů) byl zvolen loni prezidentem. V roce 2010 získala ve volbách do Poslanecké sněmovny 4,33 procenta hlasů (volilo jí 226 527 lidí), ale loni v říjnu naprosto vyhořela a bylo to už jen 1,51 procenta (75 113 občanů jí věnovalo svůj hlas).

Bez silného Zemana bude strana jen paběrkovat, a pokud by se nějak ještě chtěla prosadit, bylo by lepší, aby vytvořila frakci v sociální demokracii. Po tom ale jistě po nedávném pokusu o puč, který zosnovali právě zemanovci v ČSSD, netouží Bohuslav Sobotka. (Ne)Zemanovci se tak postupně ztratí, i když budou mít svého spojence na Hradě. Důvod je přitom jednoduchý – sám Miloš Zeman už žádnou stranu a převodovou páku nepotřebuje.