Stropnický Gajdůšková

Stropnický Gajdůšková Zdroj: profimedia.cz

Náhrada pro církve je nadsazená, soudí ČSSD a ANO. To jsou dost mimo

Pokud začínají dvě největší strany vznikající vládní koalice své vládnutí lží a podbízením se pudům všemu pracujícímu lidu, rozuměj nedovzdělané vrstvě občanů, je to dost špatný signál.

Zástupci ČSSD a ANO chtějí církvím dokázat, že výše náhrad v rámci církevních restitucí za nevydaný majetek je nadsazená, prý kvůli nadhodnocení ceny pozemků. Jejich společné jednání se má uskutečnit na přelomu ledna a února. Novinářům to řekli místopředsedové obou stran Alena Gajdůšková a Martin Stropnický.

V materiálu, který chtějí církvím předložit, mimo jiné porovnávají pravidla církevních restitucí se zákony z 90. let, podle nichž se vracel majetek fyzickým osobám. „Druhá část se týká oceňování majetku, a tedy i výše finančních náhrad zakotvených ve smlouvách, které jsou uzavřeny s církvemi,“ říká Gajdůšková. Podle ní je v odhadní a běžné ceně za nemovitosti velký rozdíl.

Aby bylo úplně jasno, ono je jedno, co si ty strany vymyslí, aby se zavděčily svým nepříliš vzdělaným a proticírkevně naladěným voličům. Ten zákon už platí. Jediné, co by bylo v jejich silách, je vymyslet nějaké zvláštní církevní daně a tak znova církve okrást, jak je v této zemi zvykem. To pochopitelně lze, jen by si voliči měli uvědomit, že příště dojde třeba i na ně. Dějiny už znají kdejaké daně, když bude stát chtít vymyslet speciální daň za používání záchodů a držení morčat, tak to udělá, zdroje tu jsou.

Takže je potřeba pořád znova opakovat fakta, aby si levice a populisté nemyslili, že se unavíme. Vrací se jen část majetku, tak asi 30-40 procent komunisty ukradeného. Bavit se tady o nějakých nadhodnocených cenách a devadesátých letech je dost chucpe. Stát třiadvacet let všechno zdržoval. Je tu také ušlý zisk za více než šest desetiletí, kdy stát majetky držel, který také není zahrnutý. Církve se vzdaly toho, co je v držení obcí a krajů. Ony pověstné miliardy, které se mají církvím vyplácet, představují dvě promile ročního státního rozpočtu. Tedy z rohlíku dlouhého metr jsou to dva milimetry. Z takové představy dostane depresi snad jen bývalá spisovatelka a momentální proticírkevní aktivistka Lenka Procházková.

Předsedové Sobotka a Babiš by si měli vymyslet, jak za pomocí nějaké PR agentury z toho vycouvat ne sice se ctí, to už nehrozí, ale aspoň s co nejmenšími ranami. Peníze došly, tak doporučuji zadarmo běžný trik, nechť pánové odvedou pozornost k něčemu jinému. Pokud to náhodou budou nějaké skutečné problémy země, tím líp.