Stanislav Penc

Stanislav Penc Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: V čem všem se mýlí Stanislav Penc

"JXD je spodina, s tím mluvit nebudu!“ řval Penc na kolegu Strnada do telefonu. Chtěl mu telefonicky sdělit, že je debil, protože ten ho v jednom z článků označil za „permanentního opozičníka“ (což Penc bezpochyby je). Se mnou pak mluvit odmítl. Asi je to lepší, notoričtí kverulanti na racionální argumenty stejně neslyší. Pár větami teď zde shrnu co jsem mu chtěl říct.

Penc napadá nově zavedený systém zpřístupnění léčebného konopí nemocným a navrhuje, aby si nemocní směli marihuanu sami pěstovat za humny, tak jako to dělá on sám. Předvedl to i na jednání parlamentního výboru, kde šéfovi protidrogovky přinesl pod nos kilo mizerné ganjy. Akce se mu vydařila, byl ve všech televizích, ale vážně ohrozil a zkompromitoval snahu o zpřístupnění léčebného konopí pacientům.

 

Povolit pěstování konopí je samozřejmě potřeba, protože na tom není nic špatného. Ale pro nemocné to je úplná blbost.  Roli hrají zcela technické, materiální a neokecatelné veličiny. Především: Nemocný - z podstaty NE MOCI – NE MŮŽE podnikat fyzicky náročnou činnost jako pěstování, a NE MŮŽE čekat na sklizeň. Potřebuje léčivé konopí hned, v lékárně, a na pojišťovnu.

 

Za druhé: Ne každý nemocný má humno, aby na něm zasadil. Chtít po vozíčkářce obracející každou korunu, aby investovala do indoor pěstírny a pak jí provozovala, je nesmysl z finančního i fyzického hlediska.

 

Za třetí: To seno, se kterým se Penc předváděl v televizi, je dobré leda na to, aby s ním dělal dojem na revoltující pubescentky. Léčit s ním nikoho nejde. Když ho Penc za humny má, je za disidenta a frajera, když ho donese plukovníku Frydrychovi, je i v televizi, ale jinak je to jeho křoví fakt k ničemu. Měl jsem ten materiál v ruce, nedá se použít ani jako rekreační droga, natož jako lék. Je to seno.

 

K seriozní léčbě potřebuje pacient marihuanu, která má konstantní a vysoký obsah sedmi sledovaných účinných léčivých látek. Takovou marihuanu lze vypěstovat jen za přísně kontrolovaných podmínek z identických sazenic - klonů - s kontrolovanou genetikou. Pěstovat se dá ve sklenících nebo pod umělým světlem – na poli nelze zajistit konstantní podmínky a každá kytka by měla jiný obsah účinných látek. Pencovo seno jisté pozitivní účinky mít může, ale nelze po nikom chtít, aby se s ním léčil.

 

Dovolíte-li  malou analogii: Tibeťané mazali jačím máslem jeden sloup v obytné místnosti. Pomalu plesnivělo, a vzniklou plíseň pak používali k léčbě hnisajících ran. Šlo samozřejmě o primitivní antibiotikum - ale v dnešní době jím opravdu léčit nelze. Pencova máničkovská ganja není ničím jiným než takovým zplesnivělým jačím máslem. K léčbě nemocných lidí potřebujeme něco opravdu kvalitnějšího, než dokáže pan Penc vypěstovat na hnoji.