Eiffelova věž skrývala kdysi mnoho tajemství.

Eiffelova věž skrývala kdysi mnoho tajemství. Zdroj: Flickr

Na stavbu Eiffelovy věže bylo potřeba jen 300 dělníků.
Na stavbu Eiffelovy věže bylo potřeba jen 300 dělníků.
Na stavbu Eiffelovy věže bylo potřeba jen 300 dělníků.
Na stavbu Eiffelovy věže bylo potřeba jen 300 dělníků.
Největší reklama v roce 1925.
16
Fotogalerie

Zapomenuté tajemství Eiffelovy věže: Na jejím vrcholu si majitel postavil luxusní penthouse

Stavba dominanty Paříže začala v roce 1887 a přesně podle plánů konstruktéra Alexandra Gustava Eiffela byla věž hotova již o 24 měsíců později. Slavnostní otevření proběhlo 31. března 1889. Akorát včas pro 10. světovou výstavu, která se roku 1889 konala v Paříži. Navzdory tomu, že ke stavbě kolosu o váze deseti tisíc tun bylo použito 18 038 kusů svářkové oceli a 2,5 milionu nýtů, pracovalo na staveništi pouze 300 lidí. Šlo o skutečný symbol moderní vědy a tehdejší víry v pokrok.

V době světové výstavy ještě nefungovaly výtahy, a tak muselo prvních 30 000 návštěvníků vyšlapat 1710 schodů, aby se dostali až na vrchol. Tam na ně ale čekalo překvapení. Dostali se sice na ochoz, ale ještě nad nimi bylo ve výšce 285 metrů další patro.

To patřilo přímo panu Eiffelovi, který si na vrcholku své věže zřídil soukromou rezidenci. Jeho luxusní „penthouse“ mu záviděla celá Paříž a on zde hostil tehdejší celebrity typu Thomase Edisona. Jak krásný výhled odtud musel být, si dnes můžeme už jen domýšlet. Vybavení unikátního bytu si ale můžete prohlédnout v naší galerii.

Soukromá rezidence slavného konstruktéra ale nebyla jediným překvapením, které na návštěvníky Eiffelovy věže čekalo. Na druhém patře si tehdy otevřel tiskárnu francouzský deník Le Figaro a vydával zde speciální čísla připravené právě k příležitosti světové výstavy. Byla zde rovněž pošta, ze které se posílaly pohledy balónem a plnohodnotné divadlo.

Krátkodobě se uvažovalo dokonce i o zbourání Eiffelovky, ale jejímu konstruktérovi se nakonec podařilo pro věž nalézt nové využití. Armáda začala dominantu Paříže používat jako základnu pro experimenty s bezdrátovým telegrafním spojením a z jejího vrcholku se nakonec začaly vysílat i rozhlasové pořady. Eiffelovce se tak podařilo překonat i kritický rok 1909, na který bylo reálně naplánováno její zničení a během let se z ní stala jedna z hlavních dominant Paříže. V současnosti ji každoročně navštíví kolem 7 milionů lidí.