Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Úžasné letiště za 74 miliard. Ale je tu problém, nikdo tam nelétá, je v Turkmenistánu

V nejizolovanější a nejpodivnější zemi Střední Asie, v Turkmenistánu, otevřeli v sobotu v hlavním městě Ašchabadu nádherné nové letiště. Architektonicky vydařená budova o pěti patrech a celý areál stály dohromady v přepočtu přes 74 miliard korun. Má to ale jeden zásadní problém. Na letiště, které je schopno odbavit 1600 lidí za hodinu, létá jen málokdo.

Problémem je to, že Turkmenistán má pořád velmi přísná vízová pravidla a proto do země přijíždí jen málo zahraničních turistů i obchodníků.

Kvůli restriktivní vízové politice sem loni přijelo pouze 105 tisíc zahraničních turistů. Například v platnosti je nařízení, že při pobytu delším jako pět dní, vám musí pobyt povolit vládní úřad a dostanete oficiálního průvodce. Jako v Severní Koreji.

Turkmenistán je zvláštní země, kde dlouhá léta vládl excentrický diktátor Sapurmurat Nijazov, kterému se říkalo Türkmenbaši (Otec všech Turkmenů). Ten zemřel v roce 2006, ale z doby kultu jeho osobnosti pocházejí i různé megalomanské stavby a plány na další projekty. Příkladem je i nové letiště.

V zemi je přitom například starobylé město Merv, které bylo na legendární Hedvábné stezce. Jenže za celý rok sem přijelo pouze 3000 turistů ze zahraničí. Přitom je zde ohromný potenciál. Ale komu by se chtělo chodit s vládním „špionem“ za zády.

Kromě zvláštního opuštěného letiště má metropole Ašchabad také další světový primát – je zde kolem 550 velkých staveb z mramoru. Například Státní knižní nakladatelství, které je ve tvaru knihy.