Vrindavan - město vdov

Vrindavan - město vdov Zdroj: Flickr

Vrindavan - město vdov
Vrindavan - město vdov
Vrindavan - město vdov
Vrindavan - město vdov
Vrindavan - město vdov
15
Fotogalerie

20 tisíc vdov na jednom místě. Indie má pro ně celé město

Poutní indické město Vrindavan, asi 100 kilometrů jižně od metropole Dillí, patří mezi nejzvláštnější místa světa. Žije v něm i kolem 20 tisíc vdov, které sem přišly z celé země. Být totiž v Indii vdovou, znamená někdy ještě stále žít na okraji společnosti a živořit.

Vdovy jsou někdy svými rodinami a blízkými opuštěny, protože podle konzervativních hinduistů už nemají duši, ta odešla se zemřelým manželem. Některé ženy proto odcházejí do ašrámů (bývá domovem světce a jeho stoupenců a je to obvykle velký komplex budov) ve Vrindavanu. Chodí v bílém oblečení, nepoužívají šperky a za pomoci peněz vlády, soukromých podniků i nevládních organizací čekají na svoji smrt.

Vdova se podle hinduistické tradice již nemá opět vdát. V minulosti vdovy musely podstoupit (některé to ale dělaly zcela dobrovolně) obřad satí, při kterém byla žena upálena na hranici spolu se zemřelým manželem. Britská koloniální správa satí zakázala v roce 1829. Obřad vycházel z dávného zvyku, že bez manžela nemá ani život vdovy žádnou cenu.

Podívejte se na fotografie z města vdov, z indického Vrindavanu >>>