Sports

Sports Zdroj: Sports Illustrated

Panenka Barbie na speciálním vydání Sports Illustrated Swimsuit z února 2014.
„Klasické“ vydání Sports Illustrated Swimsuit z února 2014, na jehož titulní straně je Dánka Nina Agdal a Američanky Lily Aldridge a Chrissy Teigen
První číslo Sports Illustrated Swimsuit vyšlo v lednu 1964, byla na něm německá modelka Babette March.
V roce 1984 se objevila na titulní straně poprvé česká modelka a to Paulína Pořízková, která byla současně nejmladší modelkou na první straně, bylo jí tehdy 18 let.
V roce 1985 se Paulína Pořízková pro velký úspěch z předchozího roku ocitla na titulu Sports Illustrated Swimsuit znovu.
11
Fotogalerie

Místo sexy modelky je na titulu slavného plavkového vydání Sport Illustrated panenka Barbie

Slavná plavková příloha amerického sportovního časopisu Sports Illustrated slaví půl století od vydání prvního čísla. A na svou titulní stranu, která vyšla v omezeném nákladu 1000 kusů, si magazín vybral originální krasavici - panenku Barbie. Spojení dvou ikon americké popkultury ovšem vyvolalo kritiku z řad bojovníků za ženská práva.

Ten, kdo předvádí plavky na první straně Sports Illustrated Swimsuit, se stává už půl století automaticky módní světovou hvězdou. „Barbie je legendou sama o sobě. Zvládla více než 150 různých zaměstnání a hodnota její značky je ceněna na tři miliardy dolarů," tvrdí mluvčí výrobce panenky Mattel Michelle Chidoniová. Kritici ovšem magazín obviňují, že vytváří falešný ideál krásy a podněcuje mladé dívky k nezdravému hubnutí. „Když vezmeme našim holčičkám jednu z jejich hraček a předložíme ji obdivu mužů vedle sexualizovaných a odlidštěných obrazů žen, je to v mnoha ohledech špatně," kritizovala postup časopisu Eve Vawterová, editorka blogu pro rodiče Mommyish.

Vedle speciálu s Barbie ale vyšlo letos i „klasické“ vydání, na jehož titulu jsou tři krásné modelky.

První číslo Sports Illustrated Swimsuit se objevilo v lednu 1964. Velmi úspěšné byly v plavkové variantě časopisu české modelky, které se dostaly sedmkrát na titulní stranu. Na té byly dvakrát Paulína Pořízková, Daniela Peštová, Veronika Vařeková a jednou Petra Němcová.