Evropská Unie

Evropská Unie Zdroj: Profimedia.cz

Evropa má před sebou vážné období stagnace, varují ekonomové

Ekonomiku eurozóny čeká delší období stagnace. Předpokládají to podle agentury DPA někteří významní ekonomové. Obavy o ekonomiku mají rovněž představitelé Evropské unie, kteří v říjnu plánují mimořádný summit zabývající se podporou hospodářského růstu a zaměstnanosti. Dopady to samozřejmě může mít i na Česko.

„Obávám se, že Evropa má před sebou delší období stagnace, deflace a vysoké nezaměstnanosti," řekl listu Welt am Sonntag prezident německého Institutu pro hospodářský výzkum Marcel Fratzscher.

Skepticky se k vyhlídkám evropské ekonomiky staví rovněž vlivný bruselský institut Bruegel. „Hospodářský růst v Evropě je neuvěřitelně slabý,“ prohlásil jeho šéf Guntram Wolff. Oba ekonomové podle DPA vyzvali Evropskou centrální banku k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu.

„Ekonomické údaje v posledních týdnech potvrdily, že hospodářské oživení je zejména v eurozóně slabé, inflace mimořádně nízká a nezaměstnanost nepřijatelně vysoká,“ uvedli také představitelé EU v prohlášení vydaném po skončení víkendového summitu v Bruselu.

Plánovaný ekonomický summit EU se podle prohlášení zaměří zejména na zaměstnanost mládeže. Mluvčí italského premiér Mattea Renziho podle agentury Reuters uvedl, že summit se uskuteční 7. října.

Itálie patří k zemím, které vyzývají k pružnějšímu přístupu k pravidlům EU o rozpočtových deficitech. Tyto země tvrdí, že přílišný důraz na úsporná opatření podkopává hospodářské oživení v eurozóně.

Fratzscher nicméně upozorňuje, že samotné zvýšení státních výdajů není řešením hospodářských problémů. Klíčové jsou podle něj strukturální reformy, které by měly mimo jiné podpořit soukromé investice.

Hospodářský růst eurozóny se v letošním druhém čtvrtletí podle předběžných údajů statistického úřadu Eurostat zastavil, a to zejména kvůli poklesu německé ekonomiky a pokračující stagnaci ve Francii, velké problémy vykazuje i Itálie. Eurozóna přitom ještě plně nepocítila hospodářské důsledky napjatých vztahů s Ruskem, které se zhoršily kvůli ruskému postupu vůči Ukrajině.