Archív

Archív Zdroj: Nový Čas

Kubišová nezaplatí Vondráčkové, která ztratila soudnost

Jedna trdlovala pro komunistické papaláše, druhá byla otravována totalitní mocí pro své názory. Jedna teď vypadala jako zlá saň a druhá jako obětní beránek. Tou první je zpěvačka Helena Vondráčková, druhou její někdejší kamarádka a kolegyně Marta Kubišová. První chtěla po druhé 1,3 milionu za zrušené turné jejich kapely Golden Kids. Soud to opět odmítl.

 

Vrchní soud v Praze v pondělí rozhodl, že Kubišová nemusí platit Vondráčkové a jejímu manželovi Martinu Michalovi 1,3 milionu korun jako odškodné za to, že odřekla vzpomínkové koncerty tria Golden Kids. Rozsudek je pravomocný, možné už je jen dovolání k Nejvyššímu soudu. Kubišová od počátku sporu odmítala jakoukoliv odpovědnost. Smlouvu na koncertování podle svých slov nepodepsala a nic hradit nehodlá. Stejně tak ji nepodepsal ani třetí člen skupiny Václav Neckář. Podle rozhodnutí se uzavření smlouvy nepodařilo prokázat.

 

Že by ale Vondráčková byla skutečně tak nenávistně naladěná vůči Kubišové? Je to málo pravděpodobné. Za sporem podle všeho stojí Vondráčkové manžel a manažer Martin Michal. Ostatně není to poprvé. Právě on zkomplikoval slavné zpěvačce mnohé osobní vztahy. Vyvolal ostré spory s otcem a bratrem své ženy či popudil mnohé její kolegy a kolegyně. Je podivné, že Vondráčková v některých případech naprosto ztratila soudnost a nedokáže sama některé spory vyřešit a nechává se vláčet názory svého muže.

 

 

Před pár dny to pochopily i některé známé osobnosti a Vondráčkovou v otevřeném dopise vyzvaly, aby zvážila pokračování sporu s Kubišovou. Helena Vondráčková se ovšem tvářila, že nic nevidí a neslyší. K její škodě…

 

Dopis osobností Heleně Vondráčkové (ten byl zveřejněn před rozhodnutím Vrchního soudu):

„S velkým překvapením sledujeme Vaše soudní spory s paní Martou Kubišovou. Hodnotu peněz jste v nich povýšila nad přátelství i obyčejnou lidskou slušnost vůči člověku, který vám byl kdysi blízký, nikdy neublížil a přesto, že ho potkal nepříznivější osud než Vás, nepřestal se k Vám hlásit. Jako by Vám, již pětačtyřicet let respektované umělkyni, byla cizí velkorysost a přirozená noblesa osobností, které něco umějí a něčeho v životě dosáhly. Nechce se nám věřit, že Helena Vondráčková potřebuje usilovat o dosažení trestu pro Martu Kubišovou. Žádné soudní rozhodnutí Vám nezajistí přízeň lidí, které tímto svým postojem lidsky ztrácíte. Zvažte podávání žalob a přejděte znovu svou řeku Jordán.“