V Sázavě otevřou exkluzivní Centrum sklářského umění za 130 milionů korun

V Sázavě otevřou exkluzivní Centrum sklářského umění za 130 milionů korun Zdroj: Akademie designu ČR

Tip na výlet: V Sázavě otevřou exkluzivní Centrum sklářského umění za 130 milionů korun

Výborným tipem na rodinný výlet se může stát Centrum sklářského umění, které otevřou veřejnosti 7. června v bývalé huti František v Sázavě. Půjde o ojedinělý pohled na tradiční české sklářství, které nás proslavilo po celém světě.

Návštěvníci se budou moci v centru seznámit s procesem výroby skla od zrnka písku po umělecký předmět, prozradí jim, jak se sklo taví, fouká, zdobí malováním, broušením či rytím. Najdou zde i expozice s unikátními sklářskými výtvory, pořádat se budou také kurzy, diskuse, přednášky a konference. Centrum bude otevřeno od úterý do neděle vždy od 10 a 18 hodin.

„Připravili jsme dva prohlídkové okruhy. Jeden zavede návštěvníky do expozice, druhý jim ukáže také dílny. V době, kdy bude probíhat některý z kurzů, v nich uvidí i skláře při práci,“ řekla Martina Kulhavá, ředitelka společnosti Cesty skla, která nové sklářské centrum provozuje. V dílnách se budou od jara do podzimu konat sklářské kurzy pro odbornou i laickou veřejnost.

V expozici skla, kterou tvoří i dvoupatrová výstavní síň nazvaná Noemova archa, hosté uvidí kolem 400 děl vytvořených sklářskými výtvarníky na Mezinárodních sklářských sympoziích IGS v Novém Boru v letech 1982 až 2006. Rozsáhlá sbírka, čítající kolem 1 500 předmětů od 500 autorů z celého světa, je majetkem Nadace Josefa Viewegha, která zachránila i chátrající sázavskou huť František.

Centrum připravilo také projektové hry pro žáky základních a středních škol, které mohou nahradit výuku v některých předmětech. Cílem je probudit v dětech zájem o tradiční sklářské řemeslo.

Huť František postavil v roce 1882 Josef Kavalier. Po vybudování nových provozů skláren a výrobních hal v Sázavě ale její význam klesal a pomalu chátrala. V roce 2010 byla zapsána na seznam kulturního dědictví České republiky. Náklady na vybudování nového centra dosáhly asi 130 milionů korun a z většiny je pokryje dotace z Integrovaného operačního programu.