Karikatura Donalda Trumpa: To konečně vysvětluje, proč mu tak hrabe!

Karikatura Donalda Trumpa: To konečně vysvětluje, proč mu tak hrabe! Zdroj: ifunny

Marco Rubio, kandidát na prezidenta USA, nasadil i silnou zbraň – svoji krásnou manželku
Rubio s manželkou Jeanette Dousdebes Rubiovou
Senátor Ted Cruz z Texasu
Karikatura Donalda Trumpa: To konečně vysvětluje, proč mu tak hrabe!
Nalevo je rebelem Bernie Sanders
5
Fotogalerie

Zničí Trump Republikánskou stranu, nebo nakonec někdo zničí Trumpa?

Po čtyřech stranických předvolebních kláních, Iowě, New Hampshiru, Jižní Karolíně a Nevadě, je šoumen a miliardář Donald Trump v čele republikánského pole. Vyhrál tři ze čtyř a to poslední, volební shromáždění v Nevadě (kaukusy), značně suverénně. Republikánský establishment ovládla panika.

Je tedy nakonec možné nemožné – že se prezidentským kandidátem stane nespolehlivý tlučhuba bez sebemenší kvalifikace dělat starostu malého města, natožpak prezidenta Spojených států? Člověk, jenž není ani pravicový, ani konzervativní, ani vzdělaný, ani politicky znalý a zkušený, vejtaha, který se podbízí nízkým pudům, strachu a vzteku?

Trump je favoritem primárek. Že ho musíme brát vážně, ukázala Jižní Karolína. V televizní debatě tam obvinil bývalého prezidenta George W. Bushe, že vědomě lhal o zbraních hromadného ničení v Iráku, jen aby dostal Spojené státy do války. Jak známo, je to lež a pomluva, již doposud tlačila jen radikální levice, aktivisté a lidé jako nespolehlivý dokumentarista Michael Moore.

Mnozí pozorovatelé se domnívali, že tento výrok nakonec Trumpovi zlomí vaz – že po sérii mnoha nehorázností, lží, banalit a osobních útoků, které s jeho podporou nic neudělaly, to bude nakonec tato lež, jíž přeteče onen pohár trpělivosti. Nestalo se a Donald Jižní Karolínu vyhrál suverénně, stejně jako včera vyhrál Nevadu.

Měl asi pravdu, když zemanovsky „vtipkoval“, že může klidně na Páté avenue v New Yorku někoho zastřelit a lidi ho budou volit stejně. V obchodech na této známé nákupní třídě je teď prý o něco menší nával…

Čili Trump je opravdu silný, u jeho oveček mu projde všechno. Nic však nemá v kapse, kromě 67 delegátů; ke zvolení jich potřebuje 1237. V úterý jsou na řadě primárky ve víc než deseti státech. V sázce bude 595 delegátů. Trump vyhraje ve velké většině těchto států, možná všude kromě Texasu, kde ho zřejmě porazí domácí senátor Ted Cruz.

Jenže po úterku se ve většině států delegáti budou přidělovat proporčně podle procent, jichž kandidáti v primárkách dosáhnou, takže Trumpův náskok naroste, ale jeho dva hlavní rivalové, Cruz a floridský senátor Marco Rubio, budou delegáty sbírat také. Teprve většina voleb po půlce března najede na systém vítěz bere všechno. A tehdy opravdu půjde do tuhého.

Nejvážnějším Trumpovým rivalem může být Rubio, kolem něhož se nyní establishment semkl. Otázkou je, zda mu to spíš neuškodí. Je to dokonce pravděpodobné. Hlavní motivací voličů Trumpa a Cruze je otevřená nenávist k establishmentu, jejich pohrdání tím, co vidí jako jeho bezpáteřnost a politickou korektnost. Trump a Cruz napravo reprezentují voličské povstání, politickou verzi občanské války, stejně jako je silná pozice Bernieho Sanderse nalevo rebelií proti establishmentu demokratů.

Trump je zároveň paradoxně také slabý. Dvacet osm procent republikánských voličů říká, že ho nebude volit za žádných okolností, což je neuvěřitelně vysoké číslo. Podle Gallupova ústavu má Trump také nejvyšší historické procento negativ – dotázaných, kteří o něm mají špatné nebo velmi špatné mínění. Mezi demokraty jsou jeho negativa na 70 procentech a u nezávislých, kteří volby v listopadu tradičně rozhodují, je to 27 procent. Pokud kdy existoval nevolitelný kandidát, musel vypadat jako Trump.

Může ho tedy někdo v primárkách porazit? Šanci má pořád Rubio. Musí ale v následujících šesti týdnech vylétnout nahoru, v úterý udělat proti Trumpovi co nejlepší výsledek a od poloviny března začít vyhrávat velké státy. Tím je třeba jeho domácí Florida. Jenže i tam zatím v průzkumech prohrává. Rozhodnuto zdaleka není, panika republikánského mainstreamu je však racionální reakcí na špatnou situaci.