Zdroj: DesignCrowd

Obálka prestižního konzervativního časopisu National Review. Založil ho legendární intelektuál William F. Buckley, jenž před patnácti lety Trumpa tvrdě kritizoval. Jeho pokračovatelé nyní uspořádali velké sympozium proti Trumpovi.
Trump Force One
Je Donald Trump ve skutečnosti masovým vrahem z hororu?
S otcem Donaldem
Donald Trump
7
Fotogalerie

Trump: Můžu klidně někoho zastřelit a stejně budu populární

V prezidentských primárkách ve Spojených státech čili volbách uvnitř dvou hlavních stran, které během zimy a jara rozhodnou o tom, kdo se bude za republikány a demokraty ucházet o post prezidenta, přihořívá. První klání je na řadě už za týden na pláních zamrzlé a zasněžené Iowy. Letošní volební kampaň patří k těm nejzajímavějším a nejzvláštnějším vůbec.

V Iowě se nekonají běžné primární volby, ale jako již tradičně každé čtyři roky takzvané kaukusy čili volební shromáždění se zástupci jednotlivých týmů toho kterého uchazeče, kde se nejdříve diskutuje a potom teprve volí. O týden později začínají běžné primární volby ve státě New Hampshire v Nové Anglii.

Jak u republikánů, tak u demokratů sledujeme překvapivý vývoj. Na pravici vede již víc než půl roku kontroverzní podnikatel Donald Trump. Vede výrazně ve všech celonárodních průzkumech, avšak v prvních dvou státech, Iowě a New Hampshiru, je situace mnohem těsnější. V Iowě mu na záda dýchá konzervativní senátor z Texasu a miláček rebelů z Tea Party Ted Cruz. V New Hampshiru vede Trump výrazněji než v Iowě, ale v posledních dvou týdnech tam jde nahoru guvernér Ohia John Kasich, který se dotáhl na Cruze a dalšího konzervativního senátora, floridského Marka Rubia.

Podstatné však je, že ani v Iowě, ani v New Hampshiru nemá Trump ještě vítězství jisté. Kolem čtvrtiny až třetiny voličů se rozhoduje až v posledním týdnu před volbami, do něhož právě vstupujeme. Pokud například v Iowě výrazněji zvítězí Cruz, bude to pro Trumpa silný úder, jenž bude signalizovat zostření boje v New Hampshiru, kde se potom může stát cokoliv.

V minulosti se běžně stávalo, že vítězové prvních několika primárek v lednu a únoru získali výrazný náskok před ostatními kandidáty a fakticky si tak zajistili nominaci.

Experti však letos předpovídají dlouhý boj až do letního nominačního sjezdu, přičemž není úplně vyloučeno, že se o kandidátovi bude rozhodovat až na něm. To by v historii moderních prezidentských voleb byla nevídaná situace.

Trumpův dosavadní úspěch – ač vůbec neznamená, že nominaci získá – šokoval všechny včetně jeho samotného. Až donedávna tuto velkohubou celebritu, které scházejí pro výkon prezidentské funkce elementární znalosti a kvalifikace, nepodporoval nikdo seriózní. To se však začíná měnit. V Iowě se za něj postavil dlouholetý guvernér Terry Branstad a podpořil ho rovněž bývalý vlivný guvernér Minnesoty Tim Pawlenty. Na Trumpovu stranu se začínají přiklánět někteří vlivní lobbisté a insideři strany ve Washingtonu.

Minulý týden vydal vlivný časopis National Review číslo věnované ostré kritice Trumpa.

Obálka prestižního konzervativního časopisu National Review. Založil ho legendární intelektuál William F. Buckley, jenž před patnácti lety Trumpa tvrdě kritizoval. Jeho pokračovatelé nyní uspořádali velké sympozium proti Trumpovi.Obálka prestižního konzervativního časopisu National Review. Založil ho legendární intelektuál William F. Buckley, jenž před patnácti lety Trumpa tvrdě kritizoval. Jeho pokračovatelé nyní uspořádali velké sympozium proti Trumpovi.|NRO

Sympozia, jak NR svoji edici nazval, se zúčastnila konzervativní intelektuální elita – komentátoři, stratégové, myslitelé i mediální celebrity –, jež na Trumpovi nenechala nit suchou. Kritizovala jeho vulgaritu, výroky o „zákazu vstupu muslimů“ do USA, jeho absurdní plán postavit mezi Státy a Mexikem zeď (a donutit Mexiko, aby ji zaplatilo) stejně jako odsunout jedenáct miliónů nelegálních přistěhovalců a jejich legálních dětí, a především to, že Trump vůbec není konzervativec. Až do nedávné doby financoval kampaně mnoha demokratů, včetně Hillary Clintonové, byl pro ještě „socialističtější“ verzi zdravotního pojištění, než je Obamacare, byl pro právo na potraty a tvrdou kontrolu prodeje střelných zbraní, prostě pro mnoho návrhů, jež konzervativci nenávidí.

Jenže co se nestalo: Republikánský národní výbor (jméno zní sice trochu komunisticky, ale je to opravdu jen organizační vedení strany), pravděpodobně na nátlak Trumpa, se rozhodl NR „potrestat“ a zrušit jej jako spolumoderátora prezidentské debaty v únoru. Minimálně část republikánského establishmentu si tedy začíná zvykat na představu, že Trump by mohl být oficiálním kandidátem strany. Bůh ochraňuj Ameriku.

Trump mezitím pokračoval v tom, co mu jde nejlíp: být Trump. Při jednom projevu „žertoval“, že by dnes mohl stát uprostřed Páté avenue v New Yorku, někoho zastřelit a stejně by mu to neubralo na popularitě.

Že je mírně nervózní, prozrazují jeho poslední tweety. V jednom kritizuje Cruze, který se narodil americkým rodičům v Kanadě, že jeho zvolení by bylo v rozporu s ústavou. Ta říká, že prezident musí být „natural born“, tedy rodilý Američan, a Trump se snaží lidem sugerovat, že Cruz tuto podmínku nesplňuje. Podle většiny právních expertů to není pravda, avšak úplný konsensus v této věci nepanuje a je docela možné, že tato kritika Cruze přece jen způsobí jistý úbytek jeho preferencí v posledních dnech.

V čerstvém tweetu se Trump vyjadřuje o Cruzovi pohrdlivě jako o Kanaďánkovi, kterého nikdo nepodporuje:

Trump používá slova „Canuck“, jež může být použito v hanlivém i obyčejném významu, jde tedy o typicky zákeřný trumpismus (v Kanadě slovo Canuck hanlivé není, může být dokonce užíváno jako něco milého).

Jiný čerstvý Trumpův hanlivý tweet je o Rubiovi, jejž připodobňuje k Baracku Obamovi a říká o něm, že není na post prezidenta ještě zralý.

Čili Trump se bojí jak Cruze, tak Rubia.