Zprávy

Zpět na článek

Rozdílné soudy: Pro žháře z Vítkova 22 let, pro vraha miminka jen 16. Proč?

23 komentářů

zizka
30. listopadu 2010 • 11:19
Další trest v podobné kauze - 18 let za zabití mimina (co je to za lidi ale opravdu nechápu ): http­://www­.novin­ky.cz­/kri­mi/218­225-za-vrazdu-dvoumesicni-dcery-dostal-jeji-otec-18-let-matka-tri-roky.html Je pan Buchert alespoň teď spokojen?
zizka
22. listopadu 2010 • 15:49
Soudy často soudí nevyzpytatelně, to je pravda, ovšem tvrzení autora článku, že v tomto konkrétním případě soudily na politickou a veřejnou objednávku není nijak extra zvlášť podložené. Jednostranná silná tvrzení jsou pro bulvarizovaný Reflex pod panem Šafrem celkem obvyklá. Na druhé straně, není veřejným zájmem chránit společnost před nebezpečnými zločinky – například neonacisty, kteří si oběti vybírají jen podle barvy kůže? Je přeci prací soudce toto rozhodnout.

Jak si čtu trestní zákon, vrah toho mimina dostal výjimečný trest mírně nad běžnou sazbu danou § 219. Trest za vraždu onoho kojence je opravdu o 4–6 mírnější, ale nestačí přeci jen mechanicky srovnávat dobu trestu s mírou toho, jak se nám zrovna z daného případu zvedá žaludek. Soud musí posuzovat a zvažovat mnoho okolností, o kterých mi, kteří jsme nečetli vyšetřovací spis, nemusíme umět kvalifikovaně rozhodovat.

Namátkou mě napadají tři zásadní věci – většina vítkovských žhářů byla v podmínce za rasově motivovaný útok (není snad tohle silně přitěžující okolnost?), jsou aktivními neonacisty a svůj pokus o osminásobnou vraždu pečlivě připravili s vědomím toho, že smrt dítěte zesílí mediální ohlas jejich činu. Kalkul.

V článku rovněž postrádám informaci o tom, že to byl právě Václav Klaus, kdo inicioval zpřísnění trestů za rasistický motivované trestné činy.
betanovakova
18. listopadu 2010 • 10:11
Oba případy, ač podobně hrozné, jsou rozdílné. Žhářům z Vítkova přitížila spousta okolností. Např. naplánování nebo to, že šlo o rasisticky motivovaný útok. Zároveň způsobili nemalou materiální škodu a samozřejmě psychickou újmu nejenom hlavní oběti, ale spoustě dalším. Tu holčičku de facto sociálně odsoudili sociálně. Navíc byli aktivními členy hnutí, které hlásá nepřípustnou ideologii.
Vrtá mi hlavou, proč si jako novinář nezjistíte fakta, vždyť ten rozsudek pdnul v přímém přenosu. Na druhou stranu není to poprvé, kdy vidím, že relativizujete nebezpečí nacismu. Na základě toho z vás opravdu nemám dobrý pocit, jako novináře vás prostě neberu.
wexlo
18. listopadu 2010 • 07:47
Tady v ČR (v Kocourkově)když někdo měří nebo by jenom chtěl měřit stejným metrem je okamžitě označen za rasistu našimi levičácky laděnými pseu­dohu­manis­tický­mi představiteli.Jenže jejich postoje a neschopnost úřadů měřit jedním metrem budou mít za následek nárůst extrémismu ve společnosti.Vidim to sám na sobě,v 25-ti letech mi tyhle věci nebrali,neřešil jsem je,přehlížel jsem je.Dnes je mi 30 let a s úsměvem na rtech bych do nich střílel.A proč? No jen díky tomu,že oni bezstarostně proplouvají životem,který jim tady tak ochotně dotujem a nám nezbývá nic jiného,než držet hubu a makat na ně,aby se mohli dál bezstarostně množit a cizopasit na naší společnosti,kterou oni sami tak bytostně nesnáší.Chce se mi z toho blejt,jako by byli něco extra a bylo třeba si je tady hýčkat.
karelstorm
18. listopadu 2010 • 02:10
Jednduchý vzkaz "našeho" soudnictví: Když bílej zabije bílého(malého), je to za 16let a míň. Když bílej popálí cigána,(také malého, a on neumře) je to za 20 a víc.... Hmmmm, a kde je spravedlnost???? Kdo dá na daních státu víc: 3 bílí kluci, nebo 1 cikánka?????
zizka
22. listopadu 2010 • 16:02
Vy jste tedy ukázkový příklad rasisty... ječerná, tak společnosti nic nepřinese. Z útočřníků byli dva nezaměstnaní a jeden metal popelnice v technických službách. Jeden měl přitom rodinu, neplatil výživné a přespával někde u známých. To je také galerie charakterů...
blue_coffee
18. listopadu 2010 • 00:10
Také se mi připadá mírně řečeno velmi zvláštní, že vypálený barák a zjizvené dítě je trestáno o tolik přísněji nežli zavražděné dítě. Nemluvě o tom, že u vítkovského případu je opravdu velmi zjevné, jak moc byl ovlivněn tlakem médií. Rozumná a adekvátní by podle mě byla zrhuba opačná výše trestů. A také by mě zajímalo, například, kolik dostanou ti Romové, kteří znásilnili a brutálně zbili toho třináctiletého kluka. Nelíbí se mi, jak se tady všichni tak úpěnlivě bojí, aby nebyli za rasisty, že měří různými metry podle barvy pleti. Zavání to rasismem naruby.
poool
17. listopadu 2010 • 12:13
jde o dva naprosto rozdílné činy : zalehnuté miminko je spíš nehoda vyčerpaného člověka,
zatímco promyšlený vražedný útok způsobil již rozvinuté osobnosti trvalé poškození, z něhož se již pravděpodobně nevzpamatuje. je to jen další hloupý pokus vyvolávat emoce a tím zviditelnit svéčlánky, nebo jen hloupost čistá, esenciální?
karelstorm
17. listopadu 2010 • 23:22
Z čistě laického pohledu: Vražda by měla být !!!!VŽDY!!!! potrestána přísněji, než pokus o vraždu. (ten pokus o vraždu nebyl prokázán) Dle obhájců to bylo žhářství, s trvalým (neplánovaným) ublížením na zdraví... a to mimčo nebylo "zalehnuté" , ale prokázaně zavražděné....
betanovakova
18. listopadu 2010 • 10:12
To je právě z toho laického pohledu. Naštěstí na tomto základě soudy nefungují.