Zásah proti nákaze ptačí chřipky - ilustrační snímek

Zásah proti nákaze ptačí chřipky - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Nejen koronavirus. V Číně vypukla ptačí chřipka přenosná na člověka

Krátce po vypuknutí koronaviru 2019-nCoV v čínském městě Wu-chan musí nejlidnatější stát planety řešit další zákeřný virus. Na farmě v provincii Chunan totiž podle vyjádření čínských úřadů vypukla epidemie ptačí chřipky, která může být přenosná na člověka. S tímto smrtelným virem má historickou zkušenost i Česká republika.

Podle informací agentury Reuters čínské ministerstvo zemědělství oznámilo, že ptačí chřipku objevili na jihu Číny, konkrétně na farmě ve městě Šao-jang. Virus s označením H5N1 tam vyhubil 4 500 slepic z celkového počtu 7 850. V rámci preventivních opatření se proto tamní vláda rozhodla zlikvidovat téměř 18 tisíc kurů domácích.

Průzkum americké vládní agentury USGS ukázal, že se jedná se o vysoce patogenní a nakažlivý podtyp ptačí chřipky. Tento fakt zdůrazňuje schopnost nemoci zabíjet infikované ptáky a dále se šířit. Přenos na člověka přitom je sice možný, například skrze kontakt s mrtvým nakaženým ptákem, takové případy jsou však spíše ojedinělé. Když už ale k nakažení dojde, úmrtnost se podle Světové zdravotnické organizace pohybuje okolo 60 %. Pro porovnání, mortalita nového koronaviru je lehce přes 2 %.

Historický výskyt

Ptačí chřipka H5N1 se poprvé objevila v Asii v roce 2003. Jen o dva roky později však proběhla již třetí vlna šíření a nemoc se tak dostala z jihovýchodu Asie, kde ji vědci poprvé zaznamenali, do celé Evropy. První případ ptačí chřipky byl na území České republiky identifikován v roce 2006 u divokých labutí v Čechách a na Moravě, u chovné drůbeže pak o rok později. Z toho důvodu museli chovatelé na českém území vyhubit desítky tisíc slepic. Od roku 2003 má H5N1 na svědomí 455 lidských životů, většina z nich přitom byla ze států, jako jsou Vietnam, Indonésie, Čína nebo Egypt.