Burkiny - ilustrační snímek

Burkiny - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Žena v burkinách na pláži v Miami
Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
Žena v burkinách na pláži v Miami
Australská návrhářka libanonského původu Aheda Zanetti se díky burkinám stala milionářkou
14
Fotogalerie

Na Korsice se vzepřeli Nejvyššímu soudu Francie a opět zakázali burkini

Boj za zákaz muslimských plavek burkin ve Francii má další pokračování. Nejvyšší správní soud v srpnu rozhodl, že zákaz, který přijalo asi 30 přímořských měst, porušuje základní svobody a nesmí být v praxi uplatňován. Ovšem s dodatkem, že zákaz může platit, pokud by byl narušován veřejný pořádek. A toho využili na ostrově Korsika.

Soud v korsickém městě Bastia včera řekl, že zákaz burkin, který vyhlásil starosta v místním letovisku Sisco, platí. Spor tak podle médií může začít opět eskalovat i jinde.

V městečku Sisco se minulý měsíc odehrála velká bitka mezi místními mladíky, z nichž si někteří fotili ženy v burkinách, a rodinami muslimů ze zemí severní Afriky. Několik lidí bylo zraněno a bitku musela rozhánět policie.

Soud v Bastii navíc přihlédl i k tomu, že na celé Korsice přetrvává již delší dobu velké napětí mezi místními lidmi a přistěhovalci z islámských států. Opakovaně dochází k vzájemnému napadání a ničení majetku.

Starosta Sisca Ange-Pierre Vivoni po verdiktu soudu řekl, že je to „úleva pro místní lidi“, protože nikdo nechce riskovat, že příště budou u možných střetů mrtví.

Napětí na některých místech Francie vzrostlo po červencovém teroristickém útoku v Nice, kde islamista zavraždil pomocí kamionu 85 lidí. Podle vyšetřovatelů byl ve spojení s takzvaným Islámským státem.

Neklid na Korsice podle některých spekulací ale může vyvolávat i silná místní mafie, která se obává především konkurence zločineckých gangů z Afriky.

V roce 2010 Francie jako první evropská země zakázala nosit na veřejnosti burky, které zahalovaly celé tělo včetně obličeje. Jiný zákon z roku 2004 zakazuje nošení náboženských symbolů ve francouzských školách. Od roku 1905 jsou podle francouzské ústavy odděleny církve od státu. Byl také zakotven sekularismus v oblasti vzdělávání, ale zákony současně garantují svobodu náboženského vyznání.