MIloš Zeman budí pochyby svými vazbami na komunisty.

MIloš Zeman budí pochyby svými vazbami na komunisty. Zdroj: ČTK

Prezident republiky nemá bezpečnostní prověrku

Nejprve kancléř Vratislav Mynář, pak šéf vojenské kanceláře Hradu Rostislav Pilc… V kauzách kolem bezpečnostních prověrek prezidentových mužů se ovšem jaksi zapomíná na to, že ji nemá ani sám Miloš Zeman. Ten přitom v rámci své funkce přichází do styku i s informacemi označenými jako přísně tajné. Zatímco kancléř Mynář zůstává prý třeba na summitech NATO za dveřmi, u prezidenta je to těžko myslitelné.

Paragraf 11 zákona 412/2005 Sb. o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti říká: “Fyzické osobě lze umožnit přístup k utajované informaci stupně utajení Přísně tajné, Tajné nebo Důvěrné, jestliže jej nezbytně potřebuje k výkonu své funkce, pracovní nebo jiné činnosti, je držitelem platného osvědčení fyzické osoby (§ 54) příslušného stupně utajení a je poučena.”

Jenže platné osvědčení Miloš Zeman nemá. Co za tím může být? Prověrku může dostat osoba starší 18 let, trestně způsobilá, ale rovněž splňující několik podmínek.

“Podmínku osobnostní způsobilosti splňuje fyzická osoba, která netrpí poruchou či obtížemi, které mohou mít vliv na její spolehlivost nebo schopnost utajovat informace,” praví § 13. Způsobilost se ověřuje prohlášením dané osoby, případně také znaleckým posudkem psychologa.

A dalším kritériem je bezpečnostní spolehlivost, kterou řeší následující paragraf. Bezpečnostním rizikem je mj. “činnost, spočívající v potlačování základních práv a svobod, anebo podpora takové činnosti”. Že by nedávná vystoupení prezidenta Miloše Zemana například na téma uprchlíků považoval Národní bezpečnostní úřad za riziková? Nebo jsou problémem spíše starší prohřešky a kontroverzní styky? “Za bezpečnostní riziko lze též považovat chování, které má vliv na důvěryhodnost nebo ovlivnitelnost osoby a může ovlivnit její schopnost utajovat informace, i styky s osobou, která vyvíjí nebo vyvíjela činnost proti zájmu České republiky,” pokračuje zákon.

Hrad plný nedůvěryhodných

Vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář prověrku nezískal, Národní bezpečnostní úřad mu ji zamítl v září. Česká televize hovořila o třech důvodech: zamlčel dávnou dopravní nehodu, kdy boural opilý, nevyjasněné vlastnictví pozemků a držení anonymních firemních akcií.

A v prosinci o prověrku přišel i šéf Vojenské kanceláře prezidenta, Mynářův kamarád generál Rostislav Pilc. Ten přitom na Hrad přišel před rokem, předtím byl vysokým činitelem Vojenského zpravodajství. Právě to mu začátkem prosince neprodloužilo prověrku na stupeň přísně tajné, a to kvůli vazbám na Rusko i na různé ženy nebo pro četné dopravní přestupky.

“Je to skandální, zvláště v kontextu toho, kterak Miloš Zeman zachází se svou funkcí. Jeho příchylnost k autokratickému Rusku a komunistické Číně rozhodně nevěstí nic dobrého a je naprosto legitimní, že mu NBÚ prověrku nedal. Měl by se nad sebou zamyslet, nebo ještě lépe rezignovat,” sdělil Reflexu.cz cyklista Milan K. na parkovišti nákupního centra.

“To je určitě zas nějaký diktát z Bruselu, ne? Co jim je do toho, jaké povolení má náš prezident? Ať se starají o svý,” říká paní Zdena. “Mou důvěru pan prezident má.”