Slovenský premiér Robert Fico

Slovenský premiér Robert Fico Zdroj: Profimedia.cz

Fico: Evropa z nás dělá idioty, zradila nás

Velmi ostře dnes kritizoval slovenský premiér Robert Fico evropské země, které se účastní projektu na rozšíření plynovodu Nord Stream, který přivádí ruský plyn do Německa po dně Baltského moře. Dohoda o rozšíření byla uzavřena minulý týden. Zatímco před půl rokem by tato dohoda rozbouřila veřejné mínění v polovině Evropy, v současné situaci zcela zapadla.

"Dělají z nás idioty. Není možné několik měsíců hovořit o potřebě stabilizace situace (na Ukrajině) a poté přijmout řešení, které staví nejen Ukrajinu, ale i Slovensko do nezáviděníhodné situace," řekl Fico po schůzce se svým ukrajinským kolegou Arsenijem Jaceňukem.

"Zradili jiný členský stát EU, Slovensko. Jdou v příkrém rozporu s politickými rozhovory, které jsme vedli s Ukrajinou na Evropské radě (vrcholné schůzce EU - pozn. ČTK)," řekl Fico, podle kterého dohoda plynárenských firem není pouze záležitostí obchodu.

Zhruba ve stejnou dobu, kdy německé firmy uzavíraly tuto dohodu, Angela Merkelová kritizovala středoevropské země z nesolidárního jednání ve věci uprchlíků.

Podmořský projekt Nord Stream je od samého počátku veden zájmem Ruska na tom, aby byl nezávislý na tranzitu suroviny přes Ukrajinu. Omezení přepravy plynu přes Ukrajinu by v budoucnu také způsobilo pokles příjmů Slovenska z poplatků za tranzit ruského plynu dále do západní Evropy.

"Je to protiukrajinský a protievropský projekt," řekl premiér Jaceňuk. Dodal, že záměr posílit přepravní kapacitu plynovodu Nord Stream představuje monopolizaci tras dodávek plynu do EU, což podle něj povede ke zvýšení cen této suroviny.

Gazprom kvůli projektu vytvořil konsorcium s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britskou-nizozemskou ropnou firmou Royal Dutch Shell.