Jakýkoliv dotaz k lékům či léčbě zodpoví odborník, online

Jakýkoliv dotaz k lékům či léčbě zodpoví odborník, online Zdroj: profimedia.cz

Lékárníci garantují odborné rady na internetu. K lékům i léčení

On-line odborné rady o lécích a léčení nemocí garantované Českou lékárnickou komorou jsou na www.lekarnickekapky.cz. Dotaz převezme lékárník, vysokoškolsky vzdělaný zdravotník, který vypracuje odpověď. Mimo veřejně dostupné stránky požádá pacienta o doplňující informace o jeho zdravotním stavu a aktuální léčbě, pokud je to pro upřesnění dotazu potřeba, sdělil ČTK mluvčí lékárníků Aleš Krebs.

"Zatím evidujeme největší počet dotazů z oblasti užívání léků, lékových interakcí a aktuálních informacích o doplatcích na léky," upřesnil odborný konzultant lékárnické komory Aleš Novosád s tím, že pacientům nejvíc vadí rozdílné doplatky v jednotlivých lékárnách.

"Dnes jsou média přeplněna neověřenými zprávami a ryze komerčními prezentacemi. A pro laika je nesmírně obtížné posoudit hodnověrnost zveřejněných informací. Česká lékárnická komora se proto rozhodla garantovat poskytování vysoce odborného a nezávislého poradenství," vysvětlil prezident komory Lubomír Chudoba.

Dotazy, které jsou svým obsahem vhodné ke zveřejnění, budou v anonymizované podobě publikovány i pro ostatní čtenáře.

On-line poradna je součástí pacientského webu Lékárnické kapky, který spustila komora 18. června při při příležitosti Dne lékáren.

Web je zaměřen na informace o léčivých přípravcích, lékárnách a farmaceutech. Nabízí kompletní mapu lékáren v ČR s vyhledávačem, slovníček pojmů či videa. V prvním měsíci činnosti Lékárnické kapky představily profese lékárníka, typy a vybavení lékáren a věnovaly se také tématu bezpečné výroby léčiv či správnému užívání léčiv. V dalších měsících se uskuteční chaty se zajímavými osobnostmi.