Nápis, který v současnosti připomíná v Osvětimi smrt milionů Židů. Památné kameny v Chodově budou dělat totéž - připomínat ty, kteří se již nikdy nevrátili.

Nápis, který v současnosti připomíná v Osvětimi smrt milionů Židů. Památné kameny v Chodově budou dělat totéž - připomínat ty, kteří se již nikdy nevrátili. Zdroj: sto

Kameny zmizelých budou v Chodově připomínat památku zavražděných Židů

I v Karlovarském kraji by měly být takzvané stolpersterine, kameny zmizelých. V Chodově na Sokolovsku budou pamětní kameny připomínat rodinu Eduarda Kronbergera, místního židovského obchodníka. Část rodiny zemřela za 2. světové války v koncentračních táborech. Kameny budou slavnostně odhaleny 16. srpna za přítomnosti žijících potomků Kronbergerových, kteří přijedou z Izraele.

 "V Chodově ve Staroměstské ulici budou 16. srpna slavnostně odhaleny památníky chodovské židovské rodiny Kronbergerů. Děti této rodiny byly zachráněny díky siru Nicholasi Wintonovi a jejich potomci přijedou právě na tento pietní akt. Tyto památníky budou mít formuu takzvaných stolpersteinů, což jsou malé kameny, zasazené v zemi. Připomínají vždy jednotlivou osobu," uvedl Bělohlávek.

V Karlovarském kraji budou chodovské kameny zmizelých prvním památníkem tohoto druhu. Vytvoří je autor konceptu stolpersteine, německý umělec Gunter Demnig. "Původně byl tento umělec výhradním autorem kamenů zmizelých. Nápad ale začali lidé kopírovat a stolpersteinů už jsou po celé Evropě desítky tisíc," řekl Bělohlávek.

Eduard Kronberger byl nejbohatším chodovským obchodníkem židovského vyznání. Obchodní aktivity rodiny Kronbergerových přesahovaly hranice města a zboží dodávali do celé Evropy. Konce války se ale dožili pouze Ruth a Kurt Kronberegerovi, které do bezpečí přepravily takzvané Wintonovy vlaky. Většina rodiny zemřela v Osvětimi.