Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Piloti ČSA se odmítají připojit ke stávce letušek a stevardů

Piloti Českých aerolinií se k případné stávce letušek a stevardů nepřipojí. Naopak jsou ochotni přijmout návrh vedení a podepsat kolektivní smlouvu na letošní rok. ČTK o tom dnes informovalo profesní sdružení pilotů CZALPA. 

Vyjádření vedení společnosti ČTK shání. Spory mezi zaměstnanci a vedením firmy vypukly kvůli únorovému snížení platů provozních zaměstnanců. Letušky a stevardi v současnosti hlasují o tom, zda své požadavky na opětovné zvýšení platů podpoří stávkou.

Mandát k podepsání kolektivní smlouvy udělila sdružení pilotů valná hromada, která se konala v pondělí. "Piloti CZALPA toto rozhodnutí nevnímají jako kompromisní řešení, ale jako vstřícný krok vůči budoucímu vývoji společnosti," uvedlo v prohlášení sdružení pilotů.

Podle zástupkyně letušek a stevardů Petry Posové z Odborové organizace posádek letadel (OOPL) rozhodnutí pilotů případný protest palubních průvodčí neovlivní. Hlasování letušek o stávce trvá od minulého týdne a výsledky budou známé za týden.

Podle Českých aerolinií průměrná hrubá mzda letušek klesla z 43.845 korun v období mezi únorem až květnem 2014 na 31.985 korun v letošním únoru až květnu. K tomu je třeba započítat kapesné a stravné, které letos v květnu činilo 11 tisíc korun, doplnil mluvčí ČSA Daniel Šabík. Hrubá mzda vedoucí kabiny podle ČSA ve stejném období letošního roku dosahovala v průměru 39.591 Kč.

České aerolinie loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Stát v dopravci drží necelých 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent). Zbylých 2,26 procenta drží Česká pojišťovna. ČSA zaměstnávají méně než 700 lidí.