Indka Jaam Bai byla obviněna z čarodějnictví.

Indka Jaam Bai byla obviněna z čarodějnictví. Zdroj: Baba Tamim/Al-Džazíra

Krutá tradice: V Indii každý rok zabijí stovky žen, prý jsou to čarodějnice

Utrpení Jaam Bai začalo před deseti lety, kdy pětiletý syn jejich souseda onemocněl žloutenkou a bez lékařské pomoci zemřel. Jaam pak byla obviněna z čarodějnictví a měla být příčinou smrti chlapečka. Několikrát jí vesničané zbili a vyhrožovali jí smrtí. Zdá se vám to neuvěřitelné? Bohužel je to stará praxe v Indii. Vláda přiznala, že mezi lety 2000 až 2012 bylo zabito v celé zemi několik tisíc lidí, převážně žen právě z tohoto důvodu. Byly to prý čarodějnice.

Jaam Bai bydlí ve vesnici Sivani ve státě Čhattísgarh v centrální Indii. Právě na tamním venkově jsou obvinění z čarodějnictví z celé Indie nejčastější. Poukázala na to v rozsáhlé reportáži známá katarská televizní stanice Al-Džazíra.

Jaam se po smrti chlapce několikrát pokusila s ostatními vesničany o smír, ale nikdy se to nepodařilo. Při pohřbu hocha ji dokonce zavřeli v jednom domě a dlouho ji bili. Před smrtí ji zachránil manžel. Měla vlastně štěstí. Případ pak vyšetřovala policie a provinční úřady a samozřejmě žádné čarodějnictví nebylo u Jaam Bai zjištěno. Jenže prastaré zvyky a tradice jsou na indickém venkově silnější. V Evropě by se asi rodina přestěhovala, je ale tak chudá, že nemá prakticky nic. Navíc s „čarodějnickým cejchem“ není kam jít, ženu by asi jinde skutečně čekala smrt.

Oficiální údaje indické vlády totiž naznačují, že mezi lety 2000 a 2012 bylo zabito kolem 2100 lidí (většinou žen), kteří byli obviněni z čarodějnictví. Jenže různé humanitární a charitativní skupiny tvrdí, že číslo je daleko vyšší, protože mnoho rodin své obětí nenahlásí, protože se obávají další pomsty.

Tisíce žen, jak popisuje Al-Džazíra, jsou tak každý rok po celé Indii zneužívány, mučeny a dokonce zabíjeny jen proto, že je někdo obvinil z toho, že jsou čarodějnice. Jsou například známy případy, že někdo pohladil nemocného člověka, či se jenom na něj podíval, a když ten zemřel, obvinění bylo na světě.

Každý rok se pak konají stovky ilegálních čarodějnických procesů hlavně na indickém venkově. A pozor, vedou je i starostové, které platí stát. Tradice je tradice, nelze je údajně obejít. Policie se tváří, že o ničem neví. Problémem je, že v tisících vesnicích žádná policie ani neexistuje, že tam nejsou lékaři a do školy se chodí pěšky někam daleko. Osud milionů lidí tak zůstává zcela v rukou místních klanů a starostů.