Bývalý policista Dino Maglio, který znásilnil dívku

Bývalý policista Dino Maglio, který znásilnil dívku Zdroj: Investigative Reporting Project

Bývalý policista Dino Maglio, který znásilnil dívku
Bývalý policista Dino Maglio, který znásilnil dívku
2
Fotogalerie

Skandál, který se týká i Češek. Policista lákal přes síť CouchSurfing lidi na ubytování, znásilnil pak dívku

Internetová služba CouchSurfing, která nabízí po celém světě ubytování, je největší svého druhu. Denně ji navštěvují miliony lidí. Teď ovšem zažívá obrovský skandál. Bývalý italský policista lákal ženy na bezplatné ubytování, ale minimálně jednu z nich podle soudu znásilnil. A součástí kauzy jsou i tři české ženy. Informace se objevily v italských a britských médiích.

Bývalého policistu Dino Maglia v úterý odsoudil soud v italské Padově na šest a půl roku za znásilnění šestnáctileté Australanky. Ta přijela s využitím sociální sítě CouchSurfing do Itálie s matkou a sestrou. V době, kdy byla sama v domě Maglia, který ubytování nabídl, tak s ním pila alkohol. Podle vyšetřovatelů známý likér Baileys. Jenže zločinec do alkoholu přimíchal uspávací prostředky a pak mladou Australanku znásilnil. Vyšetřování i soud to prokázaly. Nakonec se Ital k sexu s dívkou přiznal, ale tvrdil, že proběhl po vzájemné dohodě.

Jenže vyšetřování ukázalo, že stížnosti na podivné praktiky Dina Maglia, který zneužil sítě CouchSurfing, nejsou nijak ojedinělé. Kauzy se proto ujali i lidé z italské pobočky Investigative Reporting Project a výsledek je šokující. Zaznamenali zatím 14 případů, ve kterých mohlo dojít minimálně k sexuálnímu obtěžování. Postup byl vždy stejný: Nabídka na sociální síti, příjezd návštěvy, společné popíjení alkoholu a uspávací prostředky.

Jak informoval list Daily Mail, tento případ se měl týkat i tří českých žen. Také s majitelem popíjely víno. V jejich případě ale podle všeho k znásilnění nakonec nedošlo. Nebo jej nebylo možné prokázat.

CouchSurfing se brání tím, že Maglio měl „hodně kladných recenzí“ na své ubytování.

Kauza ale vyvolala velkou diskusi o zajištění bezpečnosti lidí, kteří využívají podobné sociální sítě. „Vyvíjíme nástroje a postupy, abychom ty, kteří zneužívají náš systém, zastavili,“ tvrdí šéfka CouchSurfing Jennifer Billocková. Jak to ale chce společnost udělat, není vůbec jasné.

Policie kromě jiného našla v domě Dina Maglia při prohlídce zbraň a velké množství pornografie, včetně dětského porna.