Singapur

Singapur Zdroj: Profimedia

Němci dostanou jako trest výprask rákoskou, Singapur odmítá, že je to mučení

Singapurské úřady hájí rozhodnutí místního soudu, který za posprejování vlaku metra odsoudil dva mladé německé turisty k devíti měsícům vězení a třem ranám rákoskou. Reagovaly tak na kritiku americké skupiny na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle níž se tento trest rovná "mučení", napsala dnes agentura AFP.

Singapurský soud vynesl rozsudek nad jednadvacetiletým a dvaadvacetiletým Němcem minulý týden za to, že v listopadu loňského roku vnikli do depa státního provozovatele singapurského metra a posprejovali vagón.

HRW vzápětí vydala prohlášení, v němž tvrdí, že výprask rákoskou - trest, datující se do dob britské koloniální vlády - je „ostudným uchylováním se k mučení“.

Singapur ale uvedl, že rozhodnutí soudu dokazuje jen to, že tato jihoasijská země měří všem stejně. „Singapurské zákony proti vandalismu jsou dobře známé. Výprask je předepsaný trest za vandalismus a zákon platí pro kohokoli, kdo se rozhodne ho dopustit,“ řekla AFP mluvčí úřadu vrchního státního žalobce.

„Výprask není mučení. Provádíme ho za přísných podmínek a pod dohledem lékaře,“ dodala. Oba turisté jsou „vandalové, kteří nerozumně a pro zvýšení svého sebevědomí porušili zákon“, uvedla.

Během závěrečného líčení oba turisté označili svůj čin za „pitomou chybu“ a prosili o shovívavost.

Singapur si zakládá na tvrdém boji i proti sebemenší kriminalitě, trestá také znečišťování města a mimořádně tvrdě bojuje například proti pašování a prodeji drog.