Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, „studuje“ ve sklepě kvalitu piva.

Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, „studuje“ ve sklepě kvalitu piva. Zdroj: Michal Kántor

Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje, „studuje“ ve sklepě kvalitu piva.
Designér Bořek Šípek (vlevo) tvoří sklenice pro papeže, biskup František Radkovský a sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.
Plzeňský biskup František Radkovský žehná výrobě piva pro Svatý stolec.
Biskup František Radkovský podepisuje certifikát o pivu pro Vatikán.
Certifikát o speciální velikonoční várce piva pro Vatikán.
5
Fotogalerie

Pivo budiž požehnáno. Amen! Plzeňský Prazdroj vyrábí svůj ležák pro Vatikán

Pivo a katolická církev svatá. Myslíte si, že to nejde dohromady? Jen zdánlivě. Například papež Lev XIII. (1810 – 1903) pil na doporučení lékařů Plzeňský Prazdroj. A ten už pátým rokem vyrábí i speciální slavnostní velikonoční várku svého ležáku pro Vatikán. Letos do Říma poputuje (zda i na stůl samotného papeže Františka, se asi nikdy nedozvíme) přesně 2015 lahví.

Aby bylo vše, jak má být, vyprosil včera boží požehnání pro suroviny na novou várku pro Vatikán i plzeňský biskup František Radkovský. Pilsner Urquell totiž putoval pravidelně do srdce církve už na konci 19. století. Tehdy si ho vyžádal papež Lev XIII., když mu doktoři doporučili pít plzeňské pivo. Vídeňská nunciatura je tedy objednala, a „když láhve dorazily, začaly kolovat zprávy, že stařičkému papeži chutná toto pivo znamenitě a podporuje jeho zdraví“. Informaci zveřejnil v roce 1890 časopis Kvas, jenž patřil Spolku pro průmysl pivovarský v Království českém.

Součástí letošního daru pro papeže jsou pak i speciální sklenice, které tvoří známý designér Bořek Šípek. „Bude to něco velmi netradičního, daleko barevnějšího, než jsou obyčejné pivní sklenice,“ řekl Reflexu.cz Šípek. Jak přesně ale bude tento osobní dar pro papeže Františka vypadat, prozradit ještě nechtěl.

„Církev i naše firma vždy dbají na tradice. Proto pro Vatikán vaříme podle stejné receptury jako v roce 1842, když první sládek plzeňského pivovaru a můj historický předchůdce Josef Groll uvařil vůbec první várku ležáku,“ vysvětluje starší obchodní sládek Václav Berka. A ví, o čem hovoří, protože ve firmě pracuje už od roku 1980.

Jakou má však zákazník či například papež František záruku, že bude moci ochutnat úplně stejné pivo jako jeho předchůdce Lev XIII.?

„Principy vaření se nemění. Pivo vaříme pořád v měděných kotlích, pod kterými se topí otevřeným ohněm. Právě vlastnosti mědi mají příznivý účinek na výslednou chuť a aroma. Stejné se používají i suroviny a voda,“ tvrdí sládek Berka.

Má pro své tvrzení důkazy?

„Studie laboratoře Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského a švýcarská Labor Veritas z Curychu poté, co porovnaly aktuální měření s výsledky z roku 1897 nalezenými v archívu Plzeňského Prazdroje, konstatovaly, že Pilsner Urquell chutná od 19. století stejně,“ dodává Václav Berka.

Moderní doba ale samozřejmě změny přinesla. Zatímco kdysi se posílalo pivo do Vatikánu v sudech, o letošních Velikonocích to budou třetinkové láhve.