Raif Badawi s jedním ze svých dětí

Raif Badawi s jedním ze svých dětí Zdroj: Facebook

1000 ran bičem. Muž v Saúdské Arábii diskutoval na internetu o islámu, teď bude veřejně trpět

Raífa Badawiho (31), otce tří dětí, odsoudil soud v Saúdské Arábii k 10 letům vězení a 1000 ranám bičem. Důvod? Založil diskusní fórum na internetu, na kterém se pak vyskytovaly údajně nevhodné příspěvky, například kritika některých náboženských lídrů jeho země. Informoval o tom web news.com.au.

První bičování Badawiho proběhlo už minulý pátek po mši před mešitou al-Džafali v Džiddě. Muž dostane každý týden 50 ran. Kdyby totiž dostal všechny rány najednou, zemřel by. Bičování probíhá veřejně – údajný zločinec je připoutaný a každý se může na něj přijít podívat.

A na prvním bičování se sešel dav diváků. Zatímco Badawi procházel ukrutnou bolestí, lidé křičeli známé heslo Allahu Akbar.

Ensar Haidar, Badawiho man
želka, která s dětmi utekla před možnou perzekucí celé rodiny do Kanady, komentovala trest svého muže takto: „Nevím, jestli přežije další bičování. Doufám, že mezinárodní tlak na saúdské autority zmírní trest mého manžela. Musíme dále bojovat.“

Saúdská Arábie trestá lidi velmi drsně. Kromě bezpočtu trestů zahrnujících bičování jsou odsouzenci často popravováni. V letech 1985 až 2013 bylo v zemi popraveno na 2000 osob.
Popravy bývají i trestem za nevěru, ozbrojenou loupež, odpadlictví od víry, držení nebo distribuci drog, znásilnění a čarodějnictví. Většinou se vykonávají veřejně. Těla bez hlav se pak válí na náměstích, aby všichni viděli, co sem jim stane, pokud poruší zákon.