Atentátník, který se pokusil zabít papeže Jana Pavla II., se vrátil k hrobu své oběti

Atentátník, který se pokusil zabít papeže Jana Pavla II., se vrátil k hrobu své oběti Zdroj: profimedia.cz

Atentátník, který se pokusil zabít papeže Jana Pavla II., se vrátil k hrobu své oběti

Turecký nacionalista Mehmet Ali Ağca, který spáchal v květnu 1981 atentát na papeže Jana Pavla II., se po více než třiceti letech vrátil do Vatikánu. Položil dokonce květiny k hrobu svého někdejšího terče.


Atentát, při kterém Ağca vypálil na papeže čtyři rány a těžce ho zranil, byl zosnován společně s ambasádou Bulharska v Římě. Alespoň to naznačilo vyšetřování italské policie. Atentátník ale loni prohlásil, že za útokem stál Írán.

Mehmet Ali Ağca byl za pokus o zavraždění papeže odsouzen v Itálii k doživotí. Jenže sám papež požádal o milost pro něj. Ta mu byla v roce 2000 skutečně italským prezidentem udělena. Byl pak vyhoštěn do Turecka, kde si odseděl další trest za někdejší vraždu novináře. Z vězení byl propuštěn v lednu 2010. A teď se alespoň symbolicky přišel „omluvit“ papežovi, kterého chtěl zabít.

Dva roky po atentátu, na Vánoce roku 1983, se pak odehrála velmi neobvyklá událost. Jan Pavel II. tureckého střelce navštívil ve vězení a dlouho s ním hovořil, nikdy však neřekl o čem. Řekl k tomu pouze toto: „Hovořil jsem s ním jako se mluví s bratrem, jemuž jsem odpustil a který se těší mé důvěře. Co jsme si řekli, je tajemství mezi mnou a jím."