Obézní dítě

Obézní dítě Zdroj: Profimedia

Všechny české děti chodí do fastfoodů, nadváhou trpí třetina z nich

Fastfoody nikdy nenavštívila pouhá čtyři procenta českých dětí ve věku od 9 do 15 let, v Praze je to pak pouze 0,5 procenta dětí. Desetiletí navštěvují rychlá občerstvení hlavně s rodiči (95 procent), patnáctiletí pak s kamarády (75 %). To jsou výsledky průzkumu projektu Obezita není náhoda. Ten se proto rozhodl odstartovat akci pro zdravý životní styl s názvem Děti na startu.

 

Velký vliv na současný stav mají stravovací návyky rodiny. To, že dětem fastfoody budeme zakazovat, v budoucnu většinou způsobí, že je to tam bude táhnout. Právě tak, jako naši cereální svačinu ve škole vymění za rohlík a sušenku. Mnohem horší je, že téměř v každé škole je krámek či automat plný brambůrek, bonbonů, obložených baget, automatů na kávu a mléčné šejky všeho druhu,“ říká dětská fyzioterapeutka Andrea Hašková.

Za vznikem dětské obezity a dalších přidružených onemocnění mnohdy stojí především pasivní životní styl rodiny. Podle odborníků je důležité, aby u dětí byly v rovnováze čtyři základní principy – vyvážená strava, přísun dostatku neslazených tekutin, odpočinek a pohyb. „Ve své ambulanci většinou vidím dva tábory dětí – ty co nedělají vůbec nic a ty, co jsou už od předškolního a někdy i dřívějšího věku nuceny do „vrcholového“ sportu. Pohyb a sport jsou pro děti nezbytné, zejména v předškolním a raném školním věku je však důležité, vypěstovat v nich radost z cvičení,“ tvrdí Hašková.

Právě o to se snaží se svým projektem Děti na startu Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz.

„Televize, počítačové hry, internet, sociální sítě a mobilní telefony představují v posledních letech nejčastější a nejoblíbenější způsob zábavy dětí a mládeže. A tak není divu, že mají nedostatek pravidelného pohybu a až třicet procent z nich zápolí s nadváhou a obezitou,“ říká Jana Havrdová z tohoto svazu a dodává: „Se zdravým životním stylem a pohybem je nutno začít co nejdříve, aby ho později lidé brali jako naprostou součást svého života. Proto se v mnoha aktivitách zaměřujeme právě na děti.“

Aby byl pohyb pro nejmenší zábavou i hrou, to je cílem celorepublikového projektu Děti na startu. Odborně vyškolení trenéři a instruktoři ve školách, družinách, kroužcích, mateřských školkách, sportovních klubech i fitness centrech po celé republice pomáhají dětem rozvíjet základní pohybovou motoriku, koordinaci, obratnost, rychlost a sílu.

Zde je desatero pro rodiče, které chtějí přispět k zdravé výživě svého dítěte:

1. Dohlédněte na vyváženou a pravidelnou stravu (pětkrát denně).

2. Dohlédněte na to, že se dítě nasnídá.

3. Kontrolujte, že dostatečně pije (tekutiny, které nejsou sladké).

4. Sladkosti nechejte jako výjimečnou, ale ne zakázanou, záležitost.

5. Nenuťte dítě sníst všechno, co má na talíři.

6. Polévka nemusí být ke každému obědu.

7. Dbejte na to, aby dítě mělo u sebe vždy malé zdravé svačinky.

8. Nikdy nejezte u televize (platí pro celou rodinu).

9. Každý den se s dítětem hýbejte (či dohlédněte na to, aby mělo pohyb – takový, který jej bude bavit a naplňovat).

10. Trpí-li vaše dítě nadváhou, poraďte se s dětským lékařem o dalším postupu. Léčba obezity je náročná, jednodušší je prevence.