Doňěck

Doňěck Zdroj: ČTK

Doněck je opět pod palbou, příznivci Ruska stále sílí

Na východě Ukrajiny se dál porušuje příměří a z Doněcka přicházejí zprávy o intenzivnější palbě. Ukrajinská armáda informovala o dalším mrtvém vojákovi a pěti zraněných a o posilování "rusko-teroristických" sil v přípravě na ofenzivní akce.

Ministr obrany Stepan Poltorak dnes na zasedání vlády oznámil, že se ozbrojené síly na útoky proruských povstalců připravují. Velitel NATO, generál Philip Breedlove potvrdil příjezd ruských vojenských kolon na Ukrajinu; ruské ministerstvo obrany to však popřelo. Ruské dementi se nezmiňuje o předchozím Breedlovově prohlášení o přesunu ruských nosičů jaderných zbraní na Krym.

"Víme o zvyšující se aktivitě na straně teroristických uskupení a rovněž Ruské federace. Pečlivě ale sledujeme přemísťování a známe místa, kde se nacházejí. A samozřejmě očekáváme z jejich strany nepředvídatelné akce," citoval list Ukrajinska pravda Poltoraka.

Ministr tvrdí, že Kyjev má vývoj plně pod kontrolou. "Jsme připraveni reagovat na změnu situace," prohlásil a dodal, že ministerstvo také připravuje zálohy.

Zpravodajové agentur Reuters a AFP informovali, že v Doněcku se od rána opět rozléhají exploze. Podle AFP je střelba intenzivnější, než tomu bylo v předchozích dnech, a podle všeho je vedena z města směrem k letišti, odkud se proruští povstalci už řadu týdnů snaží vytlačit ukrajinskou armádu.

Tyto informace podle agentury Ukrinform potvrdilo i tiskové středisko ukrajinské vojenské operace proti "teroristům", jak Kyjev označuje proruské separatisty. Letiště je prý ale nadále v rukou vládních sil.

Středisko rovněž informovalo o ztrátě dalšího vojáka. Zahynul při ostřelování z povstaleckých raketometů u města Ščastja v Luhanské oblasti.

Mluvčí ukrajinské armády uvedli, že povstalci za uplynulých 24 hodin ostřelovali pozice sil "protiteroristické operace" na různých místech Doněcké a Luhanské oblasti v 50 případech.

V ukrajinských médiích se také množí informace o dalších posilách proudících ke vzbouřencům z Ruska a o přesunech "rusko-teroristických sil" určených k přípravě ofenzivy.

Příjezd armádních konvojů z Ruska na Ukrajinu dnes potvrdila i Severoatlantická aliance. "V posledních dvou dnech jsme zaznamenali stejné věci jako OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě). Viděli jsme vjíždět na Ukrajinu kolony ruské výzbroje, ruských tanků, ruských protiletadlových systémů, ruských děl a ruských bojových jednotek," prohlásil podle agentury AFP vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove, který je nyní v Sofii.

"Už jsme přestali věnovat pozornost nepodloženým prohlášením generála Breedlova o 'zpozorovaných' ruských vojenských kolonách, které prý vtrhly na Ukrajinu. Nejednou jsme zdůrazňovali, že za opakovanou bruselskou rétorikou ohledně údajné přítomnosti ruských ozbrojených sil na Ukrajině nebyly a nejsou žádná fakta," prohlásil generál Igor Konašenkov, který je mluvčím ruského ministerstva obrany. Podle jeho slov čím méně je Breedlove věrohodný, tím poplašnější jsou prohlášení amerického generála.

Breedlove rovněž obvinil Rusko, že vyslalo na anektovaný Krym nosiče jaderných zbraní. "Zda nesou jaderné zbraně, anebo nikoli, nevíme," poznamenal. 

Napjatá situace na východě Ukrajiny, kde se opakovaně porušuje příměří dojednané 5. září v Minsku, se výrazně zhoršila po volbách, které separatisté tento měsíc uspořádali v Doněcké a Luhanské oblasti.

Od víkendu jsou v oblastech ovládaných proruskými povstalci pozorovány pohyby vojenských konvojů s municí, děly a tanky. Podle Kyjeva jde o ruské posily vzbouřencům, kteří prý připravují ofenzivu k rozšíření svého území. Moskva popírá, že jde o ruské zbraně a vojáky, a separatisté tvrdí, že to jsou jejich zálohy stahované zejména k Doněcku v očekávání naopak ofenzivy ukrajinských sil.

Konflikt na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádal přes 4000 mrtvých.