Ku Klux Klan, ilustrační fotografie

Ku Klux Klan, ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Rasistický a bílý Ku Klux Klan změnil taktiku – láká do svých řad černochy i homosexuály

K překvapivému tahu se v poslední době odhodlaly některé skupiny známé rasistické a homofobní bělošské organizace Ku Klux Klan – lákají do svých řad i homosexuály (které předtím jejich členové nenáviděli), černochy (ty v minulosti i zabíjeli), židy či hispánce. Důvody? Plán vytvořit „silnější Ameriku“.

Podobný postup propaguje například John Abarr z Montany, jehož nová skupina se nazývá Rytíři z Rocky Mountain. „KKK je pro silnou Ameriku. Bílá nadřazenost symbolizovala starý Klan, jenže my chceme nový Ku Klux Klan. Dělení podle ras nedává smysl,“ prohlásil Abarr.

Informace ale nasvědčují tomu, že „nebílí“ Američané se do organizace nijak nehrnou, protože ji nevěří. Kritici Abarra navíc tvrdí, že nejde v jeho případě o otevření se KKK, ale o politický kalkul a porušování stanov organizace.

Ku Klux Klan vznikl v roce 1865 v Pulaski ve státě Tennessee a původně ho založilo šest veteránů z americké občanské války. Členové chtěli zejména v jižních státech USA zabránit zrovnoprávnění černochů. Odhaduje se, že dnes má KKK kolem 5 až 8 tisíc členů.