David Vávra

David Vávra Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Exkluzivní rozhovor s Davidem Vávrou: Jak poznal vojnu a válku

Sklepák, architekt a čerstvě i cestovatel David Vávra podnikl loni a letos dvě daleké mise – jednu do Argentiny za českými architekty, kteří tu po sobě zanechali až nečekaně velkou „šumnou stopu“, druhou na základny v Aghánistánu, kde strávil s českými vojáky pět dnů na pokraji opravdové války. Reflex s ním o tom pořídil velký rozhovor. Zde je malá ukázka:

Byl jste na vojně?

Ano. Rok jsem byl uklizen u stavebního praporu. Asi jsem vypadal politicky nespolehlivě, protože jsem předtím – mluvíme o polovině osmdesátých let – absolvoval stáž ve Francii. Byl jsem osoba sledovaná StB s krycím jménem Cedr.

Kvůli té Francii?

Ne, byl jsem podezřelý ze špionáže pro Spojené státy.

Proč?

Protože jsem chodil na ambasádu, kde pracovala moje teta, a společně s kamarádem učil amerického vojenského atašé kreslit.

Vojna byla krutá?

Ne, byla luxusní. Myslím, že to byla skvělá zkušenost, jež mě obohatila navzdory ponižování a nesmyslným rozkazům, které jsem musel jako stavbyvedoucí plnit.

Třeba?

Třeba „odbednit železobetonový průvlak za tři dny“. Což je blbost, když víte, že proces zrání betonu trvá minimálně tři týdny.

Reflex 44 obálkaReflex 44 obálka | ArchívVelký rozhovor s Davidem Vávrou o jeho cestě do Afghánistánu si můžete přečíst v novém tištěném Reflexu č.44/2014, který vychází ve čtvrtek 30. října.