SME

SME Zdroj: reprofoto sme.sk

Penta koupila slovenský deník SME. Většina redaktorů, včetně vedení, dala výpověď

Redaktorům slovenského deníku SME, který vydává vydavatelství Petit Press, se nelíbí, že polovinu vydavatelského domu začne vlastnit skupina Penta. Redaktoři v čele s šéfredaktorem prestižního slovenského deníku se domnívají, že nelze pod novým vlastníkem svobodně pracovat.

Matúš Kostolný, nyní již bývalý šéfredaktor, svým odchodem vyvolal velkou vlnu dalších exodů v řadách slovenských redaktorů. „V deníku SME jsem prožil celý svůj dospělý život,“ napsal Kostolný před několika hodinami na web deníku SME.

„Karol Ježík a Alexej Hulmek pro mě byli skuteční hrdinové, a jejich noviny důkazem, že se v této zemi nedá všechno zničit. Nedokázal to Vladimír Mečiar a v dobré náladě mne udržovalo, když jsem si říkal, že to nedokáže ani Robert Fico,“ popisuje Kostolný. „Dnes pro mě příběh ve SME končí. S Pentou ve vydavatelství už si neumím představit, jak bych dělal svobodné a sebevědomé noviny. Jak bych se mohl před vámi, čtenáři, tvářit, že to není problém?“ uvádí Kostolný dále ve svém prohlášení.

Společně s hlavní tváří tohoto deníku odejde dalších 65 redaktorů. Kam mají namířeno, to zatím není jasné. Zřejmě však žádnou okamžitou náhradu nemají.

Skupina Penta se stane polovičním vlastníkem zmiňovaného nakladatelství Petit Press. Novináři se především obávají politického vlivu, který by skrze tuto skupinu mohl zásadním způsobem ovlivnit obsah deníku.

Skupina Penta je na Slovensku nechvalně proslulá především takzvanou kauzou gorila – tedy aférou, kdy se spolumajitel této firmy Jaroslav Haščák domlouval na privatizaci některých státních podniků. Penta jakékoli takové jednání v souvislosti s Haščákem odmítá. Společnost Penta, tedy investiční skupina, která původně pouze obchodovala s cennými papíry, má mimochodem svou pražskou pobočku v nově otevřeném Florentinu, tedy nákupní pasáži otevřené letos na jaře v ulici Na Poříčí. Penta obchoduje ve městech Evropy, mimo jiné má velké investiční partnery také v sousedním Polsku.